The Nature of Particles

Jake & Dinos Chapman, Francisco Goya
26 februari - 5 juni 2016
Curator: Tessa Praun

I utställningen möts två konstnärskap – ett historiskt och ett samtida. Båda berör mänsklighetens allra mörkaste sidor men mottas ofta på olika vis.

Med teckning, skulptur och film som ofta blandar kontroversiella ämnen med absurda eller humoristiska inslag formulerar Jake och Dinos Chapman kraftfulla kommentarer kring det mänskliga varandet. Gång på gång har Chapmanbröderna i sina verk återkommit till krigsskildringar av den spanske konstnären Francisco Goya (1746-1828). Hans etsningssvit Los Desastres de la Guerra (Krigets fasor), ca 1810-1823, skildrar de övergrepp som Napoleons armé utsatte den spanska befolkningen för under sin invasion av landet, men även spanjorernas hämnd på soldaterna. Bilderna omskrivs ofta som de första skildringarna av krig utan romantisk karaktär. Tack vare ett generöst utlån från Nationalmuseums samlingar visas här tjugo blad ur Goyas originalutgåva från 1863 i direkt dialog med Chapmanbrödernas verk.

Idén till The Nature of Particles fann sitt ursprung i Jake och Dinos Chapmans Disasters of War, 1999. Det är ett av många verk där Chapmans har utgått från Goyas krigsskildringar och finns att se i utställningen Like A Prayer som visas i två angränsande salar. Utställningen ger en inblick i hur två banbrytande konstnärskap med 200 år mellan sig behandlar människans fallenhet för krig, våld och det groteska.

Till utställningen finns en audioguide som man kan ladda ner från hemsidan och låna i entrédisken på Magasin III.