Om biblioteket

I anslutning till Magasin III:s entré finner du vårt referensbibliotek och seminarierum. Biblioteket används internt för oss som arbetar på museet, men är även för utomstående som av nyfikenhet eller i forskningssyfte vill läsa om samtidskonst, arkitektur och design. De flesta böcker har direkta kopplingar till vår historia och vårt utställningsprogram, medan andra relaterar till konsten i den större bemärkelsen. Rummet är även ämnat för seminarier och mindre föreläsningar.

Referensbiblioteket, beläget i ett tidigare utställningsrum, gestaltades 2020 av arkitektbyrå DinellJohansson i nära dialog med Magasin III. Gestaltningen av biblioteket som ett rum i rummet ger fortsatt möjlighet att visa konst i rummet. Bibliotekets kortsidor har återanvänts från vårt tidigare bibliotek i entrén, ritat av John Robert Nilsson. Som ett minne av museets historia har vi även valt att bevara taklamporna längs väggarna som tidigare belyste alla våra utställningssalar.

Lars Noréns konstbibliotek

I referensbiblioteket finns även Lars Noréns privata konstbibliotek. Läs mer här.

Konst i biblioteket

Konstnären Oscar Guermouche (f. 1977) skapade 2020 det platsspecifika verket The Fireman för biblioteket. Läs mer om verket här.

För verk som visas tillfälligt i biblioteket just nu, se nedan. För tidigare presentationer, klicka på fliken ovan.

Fallback ALT text goes here

Foto: Christian Saltas

Fallback ALT text goes here

Foto: Christian Saltas

Fallback ALT text goes here

Foto: Christian Saltas