Anton Henning – Too Much Skin, Taste & Turpentine

7 september - 9 december 2012
Curator: Richard Julin

Magasin 3 har den stora glädjen att introducera den tyske konstnären Anton Henning i hans första soloutställning i Skandinavien. Too Much Skin, Taste & Turpentine är den största utställningen Magasin 3 har gjort av en enskild konstnär.

”Det är fantastiskt att Anton Henning äntligen kommer till Sverige. Hans geniala lek med vår samtid och konsthistorien har ingen like. Det är nästintill omöjligt att fånga hans stora betydelse i ord. Utställningen vi skapat är den bästa texten om hans konst. Det är i utställningsrummen man får den totala konstupplevelsen som ett möte med Henning innebär. Han drar sig varken för att uppröra eller för att behaga och lämnar ingen oberörd.” säger Richard Julin, curator för utställningen.

Hennings arbeten beskrivs ofta som allkonstverk och utmanar ständigt den goda smaken, särskilt med de många nakenporträtt han kallar ”Pin-ups”. Han kommenterar också den nakenkultur som utvecklades i Tyskland under 1920- och 1930-talen. Voyeurism är ett genomgående tema hos Anton Henning. Salongen, med Hennings måleri, möbler, ljussättning och objekt, blir en skådeplats där man kan betrakta och låta sig bli betraktad. Han blandar obehindrat måleri, teckning, skulptur och video och sammanför verken till stora miljöer. Flytande lätt skiftar han mellan abstrakta uttryck och figurativa inslag och skapar sin högst egensinniga bildvärld. Anton Henning har ett särskilt släktskap med modernismen och konstnärer som Marcel Duchamp, Francis Picabia och Pablo Picasso, men rör sig fritt genom konsthistorien och vår samtid.

LÄSRUM

magasin3.com/antonhenning är en samlingsplats för Anton Hennings konstnärskap och utställningen Too Much Skin, Taste & Turpentine på Magasin 3. Det är en plats där besökaren kan ta del av verkbeskrivningar, artiklar, filmer och bilder på samtliga verk som är med i Anton Hennings utställning. Här kan man fördjupa sig i teoretiska texter, lyssna på hans musik, eller se film från besök i konstnärens ateljé i Manker, Tyskland samt bilder från utställningens uppbyggnad av utställningens curator Richard Julin. Denna webbplats ger besökaren ytterligare material och kunskap om konstnärens verk samt introducerar utställningen och höstens program. Materialet uppdateras under utställningens gång. Välkommen!

Om utställningen i media: Svenska Dagbladet 6/9Tidskriften Cora 7/9SVT KulturnyheternaSR P1 Kulturnytt