Shadow

1999
Trä, högtalartyg, audio-komponenter
178,00 x 127,00 x 30,50 cm
2/3
Magasin III samling

I Shadow, liksom i många andra verk, leker Hapaska med kategorierna ”konst” kontra ”funktionellt objekt” och visar på falskheten i denna uppdelning. Motsägelser finns mellan verkets form, material och funktion. Verket är gjord av konventionella material för högtalarsystem och avger ljud, men dess form avfärdar en rent praktisk tolkning.

Konstnären skapade tre liknande verk 1993–1995, vart och ett med titeln Heart och i form av ett förvrängt hjärta. I Shadow har denna form muterat och blivit tvådelad: en stor, passivt liggande sektion under en liten överhängande trumma. Den har en mänsklig storlek, men kompositionen antyder en horisontlinje eller ett landskap.

Ljudet av fågelsång och porlande vatten hörs från den stora sektionen, men avbryts med jämna mellanrum av öronbedövande dån från en jetmotor. Från den mindre formen kommer ett ihållande surr av vitt brus. Hapaska har beskrivit detta verk som ett möte mellan det idylliska och skräckinjagande. Panik och tumult kan slå till när som helst, men lika säkert tynar de bort igen. Shadow är en gåtfull närvaro på väggen. Verket talar, men förklarar inte sig självt.

Lisa Martin, utställningsassistent för Siobhán Hapaska, september 2013