light lives in a box

2012
Fast aluminiumplåt, beslag i rostfrittstål, blankpolerat rostfritt stål, läder, mässing, mikromosaikkalksten, olivolja, ljusvekar, mossa
Dimensions variable
Edition 1/6
Magasin III samling

En robust kub, klädd med svart läder, är monterad på väggen med en ledad arm. Kubens sidor hålls samman med stålfästen och insidan är fodrad med speglar som reflekterar varandra oändligt. Inuti lådan finns en kammare med kalkstenväggar. Här finns fyra korta vekar som flyter i olivolja, ovanför en hålighet fylld med mossa. Vekarna brinner och avger en varm glöd.

För mig, i början, handlade skulpturprocessen om reduktion. Det blev en sparsamhet med medel. […] [N]u har denna process på sätt och vis förändrats eller vänts, och handlar nu om tillägg. Jag har alltid verkligen älskat material…   Siobhán Hapaska

I light lives in a box konkurrerar husliga och rituella associationer med industriella och naturliga material. Ytliga tolkningar glider av verket lika lätt som ljuset studsar mot sina reflekterande ytor. Lågorna kan tolkas som offergåvor, eller en form av minnesmärke.

Konstnären har använt votivljus i andra nya verk. I footings (2011) är 25 små stenkuber placerade i ett rutnät på golvet. Varje kub har en tänd ljuslykta. Kuberna liknar de fundament som används som grund till höga byggnader och detta verk har beskrivits som en anspelning ”på fotavtrycket efter World Trade Center” i New York.

Lisa Martin, utställningsassistent för Siobhán Hapaska, september 2013