Jockum Nordström

Stockholm , Sweden
1963

Jockum Nordström föddes 1963, han bor och arbetar i Stockholm.

Nordström har arbetat gränsöverskridande med konst, böcker och musik sedan slutet av 1980-talet. Tecknandet har följt honom sedan barnsben, och det naivistiska uttrycket återfinns även i hans praktik som vuxen. Han arbetar med bland annat teckning, måleri och collage. I Nordströms praktik skildras relationer och sexualitet, men även minnen och utforskandet av det undermedvetna. För att gestalta det han inte kan komma åt eller få grepp om i den plana ytan, arbetar Nordström även med skulpturer av papper och kartong. Det givna mediets begränsning i såväl skala som det sköra materialet har han beskrivit som en viktig komponent i arbetet med de arkitektoniska objekten.

Nordström har arbetat gränsöverskridande med konst, böcker och musik sedan slutet av 1980-talet. Han har ställt ut på bland annat Contemporary Arts Center, New Orleans (2017); LAM, Lille och Camden Arts Centre, London (2013) och Moderna Museet, Stockholm (2005).

Nordström finns representerad i samlingarna på bland annat MoMA, New York; Centre George Pompidou, Paris; LAM, Lille; SFMoMA, San Francisco; Cleveland Museum of Art, Ohio; Hammer Museum, Los Angeles; Magasin III Museum for Contemporary Art, Stockholm; Moderna Museet, Stockholm; Stedelijk Museum, Amsterdam och S.M.A.K. Municipal Museum of Contemporary Art, Ghent.