Tony Oursler – M*r>0r

16 september 2016 - 11 juni 2017
Curatorer: Richard Julin, Tessa Praun

Magasin III:s samling är en källa för ständigt nya presentationer och omtolkningar. Vi har genom åren arbetat med en mängd konstnärer av vilka vi har större verkgrupper i samlingen. Dessa tycker vi är spännande att lyfta fram igen och visa i relation till det konstnärerna ägnar sig åt idag.

I vår gör vi en återblick på den amerikanske konstnären Tony Oursler som är en av nyckelpersonerna inom videokonstens utveckling. Han experimenterade tidigt med den rörliga bilden bortom tv-monitorernas ramar. Sedan 1970-talet har han satt sitt intresse för teknologi i relation till psykologi och övernaturliga dimensioner. Han har blivit känd för sin blandning av hallucinatoriska, poetiska texter och projektioner på dockor i våldsamma och humoristiska scener.

Oursler har ägnat sig åt noggranna efterforskningar av teknikens och särskilt tv-mediets historia. Med projektioner, ljud och skulptur iscensätter han teman som sändning och mottagning, närvaron av teknologi i det dagliga livet och i förlängningen mediets sociala och fysiska påverkan.

Våren 2017 fortsätter vi att visa ett urval av Tony Ourslers nyaste verk i relation till hans väldigt tidiga arbeten och den grupp verk som han skapade speciellt för utställningen Station på Magasin III hösten 2002. Sedan en tid tillbaka har Oursler fokus på den allt större spridningen av dataspårning och övervakningsprogram, med särskilt intresse för ansiktsigenkänning. Han skapar en sorts digitala porträtt där vi kan se oss själva genom maskinerna vi nyligen skapat.

Synesthesia
Tony Oursler
Datum: 27-30 april
Plats: Magasin III

Den 27 – 30 april visades Tony Ourslers Synesthesia på Magasin III.

Synesthesia är en serie om tolv filmade intervjusamtal med personligheter från New Yorks undergroundscen: Laurie Anderson, Glenn Branca, David Byrne, John Cale, Tony Conrad, Kim Gordon, Dan Graham, Arto Lindsay, Lydia Lunch, Thurston Moore, Genesis P-Orridge och Alan Vega. Total spellängd för alla 12 filmer är 9,5 timmar. Läs mer om Synesthesia

 

The Influence Machine
Tony Oursler 
Datum:
20 oktober kl 18.00-21
Plats: Stockholms universitet, Frescati, utanför Manne Siegbahnlaboratoriet, Frescativägen 26
Magasin III i samarbete med Accelerator och Stockholms universitet.

Utställningen inkluderade även en ny iscensättning av Tony Ourslers omtalade utomhusverk The Influence Machine, (2000–2002). Torsdag den 20 oktober visades den storskaliga utomhusinstallationen The Influence Machine på Stockholms universitet. I verket använder Tony Oursler landskapet som scen och blandar fragmentariskt tal av röster från teknologins historia, bilder av människor projicerade i mörkret på rökmoln, träd och omgivande byggnader.
Läs mer om The Influence Machine

Antennae (2002)
Tony Oursler 
Plats: Stockholms universitet, Frescativägen 26,  vid Manne Siegbahn-laboratoriet.
Datum: Verket visades vardagar 19 oktober – 4 november, 2016.
Tid: kl 18–23

Antennae är en installation som består av antenner, paraboler, metallstavar, betong, videoprojektioner, och uppträdanden av Tracy Leipold. Verket ingår i Magasin III:s samling och visades i den forna partikelacceleratorns kylbassäng på Stockholms universitet.

Verket är en del av Tony Ourslers utställning M*r>0r på Magasin III.

Magasin III i samarbete med Accelerator och Stockholms universitet.