Chris Burden, 1946 – 2015

The Mexican Bridge

1998–1999
35 000 delar Meccano- och Erector-Set (leksaksbyggdelar)
283,50 x 93,50 x 485,00 cm
Magasin III Produktion

”I många år studerade jag en etsning av en bro i en bok om den tidiga mexikanska järnvägen. Bron byggdes aldrig men den föreslagna bron var en vacker gjutjärnskonstruktion som skulle sträcka sig över en mycket djup och trång klyfta. Jag fantiserade om att jag kanske kunde bygga en modell av bron med Erector- och Meccano-delar. Jag tänkte att det kunde vara smart att värma upp fingrarna och bekanta mig med metallbyggdelarna genom att bygga en liten bro som bara skulle kunna bära min egen vikt. Jag gjorde 1/4 Ton Bridge som väger 2 kilo och kan bära 200 kilo. Det var först efter att jag byggt färdigt den lilla bron som jag kunde påbörja det omfattande arbetet med att bygga The Mexican Bridge.”
–Chris Burden

Chris Burden och jag etablerade en relation 1989, när Magasin III förvärvade hans B-Car från ett New York-galleri. Sedan tog det ungefär tio år av kontakt fram och tillbaka, jag besökte honom även utanför Los Angeles, då han till slut berättade om sin fascination kring Meccano och presenterade sina idéer kring broar. Men så är det ofta med Chris. Hans komplexa projekt tar lång, lång tid.

När Chris var på Magasin III för att lära känna lokalerna sade han något som jag aldrig glömmer, och han skojade inte. När han såg våra typiska pelare för första gången sade han: ”Mm, undra hur många pelare man kan ta bort innan huset kollapsar?” I likhet med hans verk Samson, som lite grann går ut på att en enormt framgångsrik utställning kan krossa institutionen genom ett mekaniskt system, lekte han med samma tanke för Magasin III. Jag svarade: ”Det kan du glömma!”

Broarna fraktades via båt från hans ateljé i Kalifornien. Det var en brutal vinter det året, så när containrarna kom hit i januari och vi först öppnade dem var det frost i lådorna. Lådorna var gigantiska och kranades upp på vår balkong. Hell Gate var så stor att marginalen för den i dörröppningen endast var en och en halv centimeter till godo. Detta tyckte Chris var fantastiskt roligt.

Vi förvärvade två av de fyra broarna som Chris producerade till utställningen 1999: The Mexican Bridge och 1/4 Ton Bridge. Än idag tycker jag att det var ett stort misstag att vi inte också införlivade Hell Gate. Den var egentligen inte vansinnigt mycket dyrare, däremot förstod jag att den var otroligt komplicerad att flytta och ta hand om. När Hell Gate var färdigbyggd och skulle lyftas ut från hans studio krävdes det en helikopter.

David Neuman, juli 2014