Tom Friedman, 1965

Hollow Man Offering Nothing To No One

2008
Aluminiumformar, aluminiumfolie och glitter
167,6 x 61 x 96,5 cm (66 x 24 x 38")
Magasin III samling

Innan barn börjar prata gör de saker för att utforska omvärlden. Jag bara fortsatte att göra saker när andra ungar tappade intresset och jag förlorade aldrig den lusten.   Tom Friedman

Tom Friedmans skulptur är en ihålig figur stående med urholkat ansikte mot en vit vägg och erbjuder ingenting till ingen, precis som titeln antyder. Verket är kopplat till en österländsk filosofi där tomhet associeras till det oändliga och illustrerar samtidigt kärnan i en konstnärlig process: allt rymmer oändliga möjligheter. Valet av material är här av yttersta vikt. Vi använder dagligen aluminium och det är ett material som finns i överflöd. Ett sådant vanligt och till synes ovidkommande föremål som en ugnsform för engångsbruk transformeras i Tom Friedmans händer till en skulptur som för tankarna till Plåtmannen i Trollkarlen från Oz.

Tom Friedman är en konceptuell konstnär som sedan sitt genombrott på slutet av 1990-talet har skapat häpnadsväckande verk av vardagliga föremål som tandpetare, toalettpapper, hår och sockerbitar.

Liv Stoltz, f.d. intendent program & pedagogik, september 2012