wizz eyelashes

Walter De Maria, Katharina Grosse, Sol LeWitt
18 september 2014 - 7 juni 2015
Curator: Richard Julin, Tessa Praun

Utställningen wizz eyelashes är en lek med både konsthistorien och Magasin III:s egen utställningshistoria. Verk av de konceptuella minimalisterna Sol LeWitt och Walter De Maria har installerats i närgångna möten med Katharina Grosses expressiva och abstrakta måleri. Alla tre konstnärer har tidigare haft soloutställningar hos oss och deras verk möts nu för första gången, i en del fall även rent fysiskt.

1968 ställde Sol LeWitt ut sin första väggteckning och introducerade ett förhållningssätt som kom att förändra vårt sätt att förstå konsten idag. På Magasin III uppfördes år 2009 sju av hans väggteckningar i samma rum som vi skapat utställningen wizz eyelashes. För första gången visar vi nu en väggteckning av Sol LeWitt ur vår samling – ett verk som fem personer tecknat under fem veckors tid sommaren 2014. I utställningen ingår även två skulpturer av Sol LeWitt ur samlingen. Walter De Maria var den första konstnären att ha en soloutställning på Magasin III, år 1988. Tjugosex år senare visar vi nu hans installation Large Rod Series: Circle / Rectangle 13 på samma plats i rummet som då.

För tio år sedan målade Katharina Grosse direkt på Magasin III:s väggar, tak och golv och omvandlade utställningsrummet till en målning att gå in och röra sig runt i. Två av målningarna på duk som ingick i hennes utställning 2004 visar vi nu igen. Utifrån bilder av en del av den stora platsspecifika målningen som då gjordes direkt på våra väggar och golv har hon skapat en helt ny installation med tryckta tyger som hänger på platsen för originalet, dolt under många års lager av väggfärg. Det känns spännande att vi tillsammans med Katharina valt att låta hennes nya verk delvis utgöra en slags fond åt Walter De Marias verk.

Vi är extra glada för att Katharina Grosse även har skapat en utomhusinstallation till utställningen, en målning i form av sex enorma sfärer. Verket är skapat för att upplevas på Nybroplan i Stockholm (18–21 sep 2014) och därefter i Frihamnen (25 sep-14 dec 2014).

Med wizz eyelashes fortsätter Magasin III att vara en plats där konstnärer har möjlighet att utforska olika riktningar och där ny konst skapas. När vi nu bytt namn till det museum vi i praktiken vart länge, vill vi understryka det nya med en utställning där samtiden möter konsthistorien i en mjuk kollision.

– Richard Julin och Tessa Praun
Utställningens curatorer