Miroslav Tichý & Julia Margaret Cameron
Miroslav Tichý
Miroslav Tichý (f. 1926) inspirerades av 1960-90-talets vardagliga ögonblick i sin tjeckiska hemstad Kyjov. Subjekten i hans bilder är mödrar, pensionärer, butiksbiträden, badande i alla åldrar, karriärkvinnor liksom hemmafruar, på caféer, strosandes på gator och torg, med benen i kors på en parkbänk, i ett förtroligt samtal – anonyma porträtt som hyllar det kvinnliga i en mängd olika skepnader. Bildernas icke-perfektion, oskärpan, fläckarna och asymmetrin för tankarna till fotografins tidiga experiment men är här del av formspråket.
Under utbildningen till målare vid Prags konstakademi under sent 1940-tal fick Tichý problem med tidens totalitära strömningar. Han var i ständig konflikt med kommunismen som förespråkade socialrealism istället för moderna och expressionistiska ideal inom konsten. Successivt drog han sig undan konstscenen och samhället generellt. Han tillbringade flera år växelvis i fängelse och på psykiatriska inrättningar och under de åren blev hans avståndstagande mer radikalt. Tichý utmanade samhällets normer vilket ledde till ett liv i ensamhet. Men han slutade aldrig att uttrycka sig konstnärligt, han övergav måleriet och började fotografera. Med egentillverkade kameror av pappkartong, kapsyler och plexiglas fångade han vardagliga ögonblick i sin hemstad. I efterhand har han ”förbättrat” många av sina fotografier genom att med penna fylla i motiv eller måla passepartouter.
Julia Margaret Cameron
Julia Margaret Cameron, född 1815 i Indien, levde större delen av sitt liv i England. Cameron var 48 år när hon 1863 fick en kamera av sin dotter Julia Norman. Gift med Charles Hey Cameron, framstående jurist och liberal reformator, var hon en del av Englands kulturelit och hade förmånen att kunna ägna sig åt fotografi. På familjens egendom Dimbola i Freshwater (på ön Isle of Wight, England) omvandlade Cameron ett hönshus till ateljé och en kolhydda till mörkrum. Författare, vetenskapsmän, konstnärer och deras familjemedlemmar förevigades i drömlika allegoriska bilder eller intima personporträtt. Som kvinna under den viktorianska epoken verkade hon i en mansdominerad värld med liten möjlighet att göra sig sedd. Hennes okonventionella arbetsmetoder inom det nya mediet gav henne dock stort erkännande redan under sin levnadstid. Julia Margaret Cameron dog 1879 i Ceylon (dagens Sri Lanka) där hon är begravd.