Ayşe Erkmen – Tidvatten

20 september 2003 - 6 juni 2004
Curator: Richard Julin

Ayşe Erkmen

Född 1949. Lever och arbetar i Istanbul and Berlin.

Ayse Erkmen utgår alltid från den specifika platsen i sin konst, antingen det är det offentliga rummet eller ett gallerirum. Hon arbetar med olika material och teknik anpassat till det hon vill visa och gör ett slags porträtt eller analys av en plats. Hon förändrar det rum hon arbetar i ibland utan att lägga till något nytt utan istället genom att framhäva det som finns där. Richard Julin utställningens curator beskriver Erkmens konstnärskap

Ayse Erkmens lyfter fram och synliggör det självklara som funnits i vår närhet hela tiden. Hennes verk ger den där fantastiska känslan som egentligen inte går att beskriva i ord – en förstärkning av verkligheten.

Även om de ingrepp som hennes installationer ofta består av visuellt är små kan de kräva omfattande arbete. På Magasin 3 Stockholm Konsthall har hon intagit hela den nedre utställningshallen. De pelare som återkommer på varje våning har dubblerats i antal. De nya har omvänd form, pelarens avslut mot taket har placerats på golvet. Runt pelarna löper band som gör rummet till en gigantisk väv. Erkmen har tidigare arbetat med dubbleringar. Hon har lastat båtar på båtar, upprepat den arkitektoniska formen på ett galleri i tygmodeller, alla hälften så stora som den förra, och placerat dem i galleriet. Daniel Birnbaum, rektor för Städelschule i Frankfurt och medlem i redaktionen för Artforum, skriver i den katalog som görs för utställningen:

Med ytterst små medel eller med en enorm teknisk apparat skapar Erkmen situationer i detta vaga mellanland mellan en praktisk värld och en värld av subtila förskjutningar av mening och funktion…

Ett av hennes tidigare mest uppmärksammade projekt var när hon i staden Münster tog medeltida statyer från ett museum och flög dem, hängandes från en helikopter, kring stadens katedral. I ett av hennes senaste verk i St. Gallen, Schweiz förvandlade hon en museisal som hade flera dörrar till ett zoo-liknande gökur i storformat. Uppstoppade djur åkte in och ut genom dörrarna likt fågeln i gökuret på bestämda tider. Erkmens projekt kan beskrivas men det är när man ser dem som man verkligen upplever den förändring av perspektiv hon arbetar med i sin konst.

I Norden har Ayse Erkmen tidigare medverkat i grupputställningar på Malmö Konsthall och på KIASMA i Helsingfors. Internationellt är några av de uplatser hon har ställt ut på: Secession, Wien (2002), Museum Fridericianum, Kassel (2001), Kwangju Biennalen, Syd Korea (2000), Skulptur. Projekte 97, Münster och Istanbul biennalen (1995).