Felix Gonzalez-Torres, 1957 – 1996

Untitled (For Stockholm)

1992
12 slingor, var och en 12.8 m, 504 15 watts glödlampor, 6 m förlängningssladd, porslinshållare för lampor. Storleken varierar beroende på installation.
Amount of parts varies with installation. 12 identical light strings, each: white extension cords, 42 feet long, with 42 light bulbs attached, placed at intervals of one foot apart from each other with 20 extra feet of cord at end closest to plug (62 feet total).
Magasin III Produktion

Jag bodde i New York när jag första gången såg verk av Felix Gonzalez-Torres, det måste ha varit 1989 eller 1990. När jag kontaktade honom något år senare om att göra en utställning på Magasin III visste jag att jag ville inkludera ett verk med ljusslingor. Han hade redan gjort flera sådana.

Felix skapade verk av de enklaste materialen. Socklar, ledningarna, tillbehören – det var billiga USA-tillverkade delar som han köpte på Canal Street i New York. Inget värdefullt eller exklusivt. Han strävade efter något som var så enkelt, men nu har det blivit något sällsynt.

Untitled (For Stockholm) gjordes i New York och skickades till Stockholm. Det är det största verket med ljusslingor som han någonsin gjorde: tolv långa slingor som är specialgjorda för att fylla vår övre utställningssal. Men när vi installerade det insåg han att det var för mycket. Det slutade med att vi visade ungefär hälften av ljusslingorna. Vi har faktiskt aldrig visat alla tolv här i Stockholm.

Felix var mycket tydlig om installationens icke-estetik. Det är frestande att installera alla tolv slingor, för att ge största möjliga effekt, men han var inte intresserad av den sortens överdriven skönhet. Jag har alltid älskat själva upptäcktsögonblicket, när du kliver in i rummet. Jag ville inte att man skulle kunna se allt från dörröppningen. Han förstod det, och installerade verkat så att man måste träda in i rummet.

Installationen var en okomplicerad process. Medan Felix placerade verket drog han ljusslingorna, med glödlampor och allt, längs golvet. De gjorde en sorts svepande rörelse mot golvet som skapade ett mycket speciellt ljud. Jag hade inte insett att en glödlampa är ganska tålig. Det är bara när du tappar den eller slår i den som den går sönder.

När han kom till Stockholm hade han med sig en gigantisk burk Belugakaviar som han hade fått när han var i Wien på en vernissage. Vi ställde den i kylen här på Magasin III och en natt slevade vi i oss den med sked.

Jag hade sett affischverket som Felix gjorde till Museum of Modern Art i New York, med de två kuddarna, och vi pratade om att göra en i Stockholm. Felix gjorde ett affischverk, Untitled (for Jeff), som producerades här i Stockholm. Affischen visar en av Felix avlidna vänners utsträckta hand. Den fanns med i utställningen och även på sex olika reklamskyltar runtom i Stockholm. En del av dessa platser finns inte längre på grund av ombyggnationer. Jag ångrar att vi inte förvärvade detta verk. Det ingår nu i samlingen på Hirshhorn Museum i Washington DC.

David Neuman, juli 2014