Weiwei Ai, 1957

Fairytale Dormitory, 1 unit

2007
Tio sängar för män. Trä, stål, tyg, plast, bambu.
Designade sängar, madrasser, lakan, gardiner och antika stolar. Installationen består av följande delar:
- 10 stolar
- 10 sängar
- 10 madrasser
- 10 sängöverkast (varje överkast är unikt)
- 10 stora gula handdukar
- 10 små gula handdukar
- 10 bambukuddar
- 10 IKEAfiltar, grå
- 10 väskor (3 st vardera)
200 x 781 x 545 cm
Magasin III samling

Fairytale skiljer sig uppenbart från mina tidigare verk eftersom det handlar om levande människor, deras liv, liksom deras hopp och föreställningar.   Ai Weiwei

År 2007 skapade Ai Weiwei projektet Fairytale för Documenta 12 i Kassel, Tyskland – en utställning som anses vara en av de viktigaste konsthändelserna. Documenta startade 1955 och sedan 1972 äger den rum vart femte år. Ai Weiwei ville gå utanför de konventionella konstformerna och istället skapa något tillsammans med människor. Med sitt projekt möjliggjorde han för 1001 kinesiska medborgare i olika åldrar och med olika bakgrund att utan kostnad resa till Kassel under utställningsperioden. I grupper om 200 personer spenderade de en vecka i staden, kunde besöka en unik konsthändelse och samtidigt bli en del av den.

Inspirationen till projektet är bröderna Grimm som kom från Kasselområdet och vars sammanställning av sagor läses än idag. Ai Weiweis Fairytale är en samtida saga som utmanade föreställningar och attityder, både hos deltagarna själva och människorna som befann sig i Kassel sommaren 2007.

Inför avresan till Kassel fick varje deltagare en resväska och tröja som tagits fram speciellt för Fairytale, pengar att röra sig med och ett armband i form av ett USB-minne med behjälplig information för deras vistelse.

En gammal lagerlokal i utkanten av Kassel gjordes i ordning som sovsal. Ai Weiwei skapade en design som med hjälp av draperier delade in lokalen i mindre sektioner som tillsammans kunde härbärgera 200 personer samtidigt. Varje sektion inreddes med bambumattor, sängar och för projektet speciellt framtagna sängkläder. Bakom ett draperi i anslutning till varje säng stod en antik kinesisk stol som deltagarna kunde använda som nattduksbord.

På nedre plan på Magasin III visades en sektion av sovsalen och dess inredning tillsammans med ett urval deltagarporträtt och filmen som dokumenterar projektet.

Tessa Praun, intendent, januari 2012 (reviderad)