Keith Tyson

Ulverston , Cumbria , UK
1969

Jag tror inte på ett bestående jag eller på att utveckla en konstnärlig stil. Vår värld är full av intrikat sammankopplade system och händelser. Jag försöker helt enkelt göra verk i samarbete med dem. – Keith Tyson

Keith Tyson föddes 1969. I sitt konstnärsskap använder han ett brett spektrum av influenser, från matematik och naturvetenskap till poesi och mytologi. Tyson är intresserad av hur konsten uppstår ur kombinationen av informationssystem och fysiska processer som dagligen omger oss. Genom sådana undersökningar försöker konstnären lokalisera oss i tid och rum, och återspegla komplexiteten i den värld vi lever i.

Tyson ser målarfärgen som ett programmerbart material, påverkat av olika sociala och estetiska influenser. Han använder dem för att korsbefrukta text, bildspråk, matematik och myter i sina målningar. Även om han ofta arbetar i regelbaserade serier, menar han att hans mål alltid är att varje enskilt verk så småningom ska utgöra sitt eget universum, med egna regler, egen skönhet och egna skäl att existera.

Datorer, kodning och matematik har alltid varit en oundviklig del av Tysons liv – från att ta isär ett moderkort som tonåring till att bygga Art Machine på tidigt 1990-tal. Art Machine skapade algoritmgenererade kombinationer av ord och idéer, som Tyson sedan var tvungen att tolka och förverkliga som fysiska konstverk. I sina olika arbetsmetoder ifrågasätter Tyson skapandet av själva konstverket och positionerar det som något som likaväl kan formas av en upprepad funktion som av konstnärens vilja och inre känslomässiga landskap.