Idun Baltzersen

Trondheim , Norway
1987

Idun Baltzersen föddes 1987 i Trondheim, Norge. Hon bor och arbetar i Stockholm. Baltzersen har studerat vid Kunsthøgskolen i Bergen och avslutade sina studier med en master på Konstfack 2014.

Baltzersens arbete kännetecknas av ett experimentellt förhållningssätt till det grafiska mediet och tryckteknikens möjligheter och tar sig uttryck i träsnitt och assemblage i papper, tyg och trä. Grafikens upprepande funktion, som möjliggör produktion av många bilder av samma motiv, används som ett sätt att utforska identiteter och samtida myter. Ofta är det flickans och den unga kvinnans perspektiv som står i fokus. I Baltzersens verk skildras de avbildade karaktärerna med frånvända ansikten och ryggen vänd mot betraktaren. Motiven rymmer en rad detaljer och markörer som kan härledas till den samtida ungdomskulturen. Genom monumentala avbildningar och skiftande positioner låter hon den betraktade ta plats i förhållande till sin betraktare, och ger på så vis motiven auktoritet.

Baltzersens verk har visats i flera utställningar, bland annat på Magasin III Museum for Contemporary Art, Stockholm (2021); Teckningsmuseet, Laholm (2018); Uppsala konstmuseum (2018, 2017, 2014); Konstakademien, Stockholm (2017) och Moderna Museet Malmö (2015).