12 februari 2016

The Nature of Particles: Jake & Dinos Chapman och Francisco Goya

The Nature of Particles

Jake & Dinos Chapman, Francisco Goya

26 februari – 5 juni 2016

Curator: Tessa Praun

Pressvisning: onsdag 24 februari kl 12-14. Osa senast fredag 19 februari till lindblad@magasin3.com.

Med teckning, skulptur och film som ofta blandar våldsscener med absurda eller humoristiska inslag formulerar Jake och Dinos Chapman kraftfulla kommentarer kring samhälle, politik och religion. Utifrån ett djupgående engagemang i frågor kring samtida moral är Chapmanbröderna intresserade av att försätta betraktaren i ett läge av total moralisk panik.

Gång på gång har Chapmanbröderna i sina verk återkommit till krigsskildringar av den spanske konstnären Francisco Goya (1746-1828). Genom ett generöst utlån från Nationalmuseums samlingar visas nu tjugo etsningsblad ur Goyas originalutgåva i direkt dialog med Chapmanbrödernas verk. Utställningen tar upp två konstnärskap – ett historiskt och ett samtida – för att visa på aktualiteten och komplexiteten som verken representerar.

Tessa Praun, utställningens curator:

Jag tror att de flesta av oss skräms av ondska. Samtidigt vet vi att människan har skapat alla krig och uppenbart har en fallenhet för våld och det groteska. I utställningen möts två banbrytande konstnärskap med 200 år mellan sig som berör mänsklighetens allra mörkaste sidor – sidor som ibland mottas på paradoxalt olika vis.

Av Chapmanbröderna visas i utställningen ett urval verk som de har skapat under senare tid, samt en platsspecifik installation med poesi och uppstoppade kråkor. Centralt är verket The Sum of All Evil (2012–2013) som består av fyra glasvitriner. I landskap befolkade av tusentals miniatyrfigurer pågår ett inferno av grymheter och våld, en motbjudande och samtidigt fascinerande mardröm bakom glas. Här och var i utställningssalen står figurer i naturlig storlek iklädda vita Ku Klux Klan-dräkter och tittar på konsten. De bär smiley-märken på bröstet och har regnbågsfärgade tjocka sockor och Birkenstocksandaler på fötterna. Starka symboler som står för väldigt olika företeelser. Dessa figurer är även del av filmrummet Kino Klub (2013) där man kan se Fucking Hell som är ett montage av filmer Chapmanbröderna skapat sedan tidigt 1990-tal.

Utvidgning av Like A Prayer:

Idén till utställningen The Nature of Particles fann sitt ursprung i utställningen Like A Prayer som visas i två angränsande salar. Där finns verket Disasters of War (1999) som är ett av många verk där Chapmans har utgått från Goyas krigsskildringar. I sina 83 etsningsblad har de gjort tillägg till Goyas motiv i form av samtida våldssymboler, inslag av barnslig humor och surrealistiska infall samt även skapat helt fristående blad.

Ett samarbete med Nationalmuseum:

Ett generöst utlån från Nationalmuseums samlingar är navet för utställningen: tjugo blad ur Goyas Los Desastres de la Guerra (ca 1810-1823) står i direkt dialog med Chapmanbrödernas verk. Goyas etsningssvit skildrar de övergrepp som Napoleons armé utsatte den spanska befolkningen för under sin invasion av landet, men även spanjorernas hämnd på soldaterna. Bilderna omskrivs ofta som de första skildringarna av krig utan romantisk karaktär. Serien omfattar 80 etsningar och publicerades första gången 1863, dvs 35 år efter Goyas död. I The Nature of Particles utvidgas Chapmanbrödernas medverkan i Like A Prayer med en presentation av verk utifrån deras återkommande intresse för Goyas krigsskildringar.

Om konstnärerna:

Jake Chapman är född 1966 i Cheltenham, Storbritannien. Dinos Chapman är född 1962 i London, Storbritannien. Bröderna tog sin examen från Royal College of Art i London 1990 och har samarbetat sedan dess. Chapmans har presenterats i många separatutställningar, exempelvis på Brandts Museum, Odense (2015); Pinchuk Art Centre, Kiev (2013); Eremitaget, S:t Petersburg (2012) och Tate Britain, London (2007). Under mitten av 1990-talet visades deras verk i Young British Artist utställningarna Brilliant! och Sensation i Minneapolis och Houston, USA, respektive London, Storbritannien. 2003 nominerades bröderna Chapman till det prestigefulla Turner-priset. Utställningen Jake och Dinos Chapman, John Currin hölls på Magasin III år 2007. The Nature of Particles är konstnärernas första stora presentation i Stockholm.

Francisco Goya (Francisco de Goya y Lucientes) föddes 1746 i Fuendetodos/Zaragoza, Spanien, och dog 1828 i Bordeaux, Frankrike.

Program, publikation och album:

Konstnärssamtal: torsdag 25 februari kl 17 samtalar intendent Tessa Praun med Jake Chapman. Begränsat antal platser.

I samband med utställningen gör Magasin III en audioguide med berättelser och kommentarer av Tessa Praun, Jake Chapman och Karin Sidén, museichef och överintendent vid Prins Eugens Waldemarsudde. Audioguiden finns att ladda ner eller strömma från magasin3.com (från 26 februari 2016).

För mer information, vänligen kontakta:

Lisa Boström, kommunikationsansvarig
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
bostrom@magasin3.com
mob 072-549 05 47