LG Lundberg – Stängsel
LG Lundberg
LG Lundberg. Född 1938, bor och arbetar i Stockholm, Sweden
LG Lundberg fick 1972 uppdraget att illustrera fyra dikter av Werner Aspenström. Han gjorde då en blyertsteckning som blev det första stängselverket. Lundberg bestämde sig sedan för att måla motivet och återkom till det i verk efter verk. I sitt arbete med stängslet varierade Lundberg representationen och zoomade in på detaljer i teckningar och collage. Han arbetade fram en diamantform som han såg som minsta gemensamma en nämnare. Till höger definierades den av två av stängselnätets trådar (en spets) och till vänster formades av platsen tomrummet fyller i en stängselruta (en konkav urgröpning). Formen använde han till skulpturer i olika material.
Innan LG Lundberg började arbeta med stängsel målade han detaljerat återgivna motiv influerade av popkonst och nyrealism. Målningarna i utställningen som är gjorda innan 1973 t.ex. Jackan, Den gamla strykerskan och en serie skärmar (tre av totalt trettio variationer) kan ses som en upptakt till stängselperioden. Idag är LG Lundberg framförallt uppmärksammad för sina målningar av Stockholms skärgård som är reducerade i färg och form och har en fotografisk känsla.
LG Lundbergs envisa arbete med ett enda motiv på 70-talet står ut i svensk konsthistoria. Hans arbete fascinerar, men väcker också frågor. Olle Granath skriver om motivet: ”Mångfalden är rik och att bestämma det egna läget – framför eller bakom – blir allt svårare. Frågan är om man är innestängd eller utesluten. Konstnären har i varje fall funnit sitt svar, han har funnit poetisk frihet på vilken sida han än befinner sig.”
LG Lundberg har ställt ut aktivt sedan mitten av 1960-talet. År 2003 hade han separatutställningar på Konsthallen i Hishult och på Galleri Flach, Stockholm. Internationellt har han haft separatutställningar i Finland, Frankrike, Holland, Schweiz, Spanien och Tyskland. Lundberg är representerad i flera samlingar bland annat på Magasin 3 Stockholm Konsthall, Moderna Museet, Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.