Kimsooja

30 september - 17 december 2006
Curator: Tessa Praun

Kimsooja

Kimsooja är född 1957 i Taegu, Sydkorea. Hon bor och arbetar i New York.

Kimsooja studerade traditionellt måleri i Sydkorea men började tidigt ersätta dukar, färgburkar och penslar med tyg, nål och tråd. De tidigaste verken är reliefartade tygcollage gjorda av hennes farmors avlagda kläder och har sedan utvecklats till verk som intar hela rum. Textilierna i Kimsoojas verk är använda kläder och traditionella koreanska sängöverkast eftersom dessa bär spår av liv, minnen och historia. Centralt för henne är existens och kommunikation i vår samtid men även livet som nomad.

Under sin tid som ateljéstipendiat på P.S. 1 i New York (1992-93) började Kimsooja använda s.k. bottarier, i sitt arbete. En bottari är ett koreanskt tygknyte som kan användas både som förvaring och för transport av ägodelar. Dessa knyten är återkommande inslag i hennes verk. I Korea är de historiskt laddade objekt. Där har befolkningen under historiens gång tvingats fly undan krig eller gett sig av för att söka efter arbete och så har bottarier använts av både flyktingar och köpmän.

I utställningen på Magasin 3 har Kimsooja parkerat en tysk lastbil (Tempo-Dreirad) från 1938 som har flaket fyllt av bottarier. 700 kg second hand-kläder ryms i Bottari Truck, 2005. Lastbilen ter sig redo att bege sig av till nästa anhalt. Resan, förflyttning, att överge det förtroliga och möta något nytt är välkända upplevelser för Kimsooja och centrala i såväl denna installation som i videoverket Cities on the Move – 2727 Kilometers Bottari Truck, 1997, där en liknande lastbil förekommer. Sittandes på högen av knyten reste hon i elva dagar runt till alla de platser i Korea där hon bott och som rymmer minnen för henne. Kimsooja förklarar själv: ”Min kropp – som bara är ytterligare en resande bottari – befinner sig i nuet, den spårar upp det förflutna och rör sig samtidigt i riktning mot framtiden, den är i oupphörlig rörelse fastän jag sitter stilla på lastbilen.”

I videoverket Sewing into Walking (1994) ser vi Kimsooja breda ut och samla in textilier i ett skogsområde. För henne förvandlas sängöverkasten som fladdrar i vinden till tredimensionella målardukar, medan de som bottarier transformeras till skulpturer. Ursprungligen var filmupptagningen en dokumentation av hennes arbetsprocess. Sömnad som är en syssla nära knuten till koreansk tradition och vardag fungerar i Kimsoojas konstnärskap som en symbolisk handling för samlevnad och kommunikation. Det är i och med den performativa arbetsprocessen som Kimsooja börjar likna sig själv vid en nål som länkar samman världen med sina iakttagelser: hon betraktar världen som ett enormt tyg som hon färdas genom likt en nål. Som ett led i detta har hon även sytt ihop sitt förnamn Sooja med sitt efternamn Kim.

I sina videoverk är Kimsooja själv alltid närvarande och leder oss in i verken och in i hennes konstnärskap. I hennes mest stillsamma performanceverk A Needle Woman – Kitakyushu, 1999, ligger hon utsträckt på sidan på ett kalkstensberg. Även om hon står eller ligger stilla med vardagslivets händelser som utspelar sig runt omkring henne är hennes närvaro alltid aktiv och förkroppsligar tid.

I A Laundry Woman – Yamuna River, India, 2000, blickar Kimsooja ut över Yamuna-floden nära den plats där de döda kremeras. Vattenströmmen sköljer förbi rester av brända kultföremål och blommor. Det hon ser blir till ett rum, likt en bottari som rymmer spår av anonyma människors liv och död. I verket A Beggar Woman – Cairo, 2001 intar Kimsooja stadens offentliga rum för kollektiva upplevelser och gör oss uppmärksam på vardagens dramer som ofta blir osynliga i våra stressiga och rutinmässiga liv. På liknande vis har hon gått till väga i serien A Needle Woman som hon arbetade med under åren 1999-2001 och nyligen återupptagit. Rak och orörlig står hon mitt i flödet av förbipasserande i olika metropoler världen över. Verken är oftast ljudlösa så att betraktaren kan koncentrera sig på skeendet och de förbipasserande människorna.

På nedre planet i konsthallen har Kimsooja hängt upp färgstarka och symbolladdade sängöverkast som genom en lätt vind blir till svajande bildtavlor. Man rör sig mellan raderna av sängkläder till tonerna av tibetansk munksång som sjungs i den lägsta frekvens som en människa kan åstadkomma. I denna installation med titeln A Laundry Woman, 2006, förmedlar de en gång privata textilierna en märkbar kroppslighet och blir till ett minnesmärke.

Kimsoojas konst har presenterats på museer och konsthallar världen över och hon har deltagit i biennaler som Istanbul, Sao Paolo och Venedig. I början av året ställde hon ut på Fondazione Bevilacqua La Masa i Venedig och genomförde där även ett platsspecifikt projekt på stadens anrika och nyligen återuppbyggda operahus La Fenice. Under våren och sommaren var Kimsooja aktuell med ett nytt verk på Palacio de Cristal i Madrid som producerades av Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.

Mer om konstnären