Janine Antoni – Touch

2 januari - 28 mars 2004
Curator: Elisabeth Millqvist

Detta är den första utställningen i Rum 1 som visar verk ur, eller i relation till samlingen under våren 2004. Janine Antonis video Touch är en utveckling av verket Moor som finns i Magasin 3 Stockholm Konsthalls samling. Moor gjordes för utställningen Free Port, år 2001, och består av föremål som vänner och bekanta givit konstnären och som hon bundit samman till ett 78 meter långt rep. Efter att ha lärt sig binda rep har Antoni, inför verket Touch, även lärt sig att gå på lina.

Videon är tagen vid havet bakom hennes barndomshem på ön Grand Bahama. Ibland är det svårt att urskilja linan och det tycks som om hon går på horisonten. Trots att horisonten inte är en fysisk plats är den för Antoni ett ställe som handlar om önskningar eller begär. Hon skriver: ”…if I could walk anywhere, where would I walk? And that brought me to the horizon line…Just to be able to balance there for a second was a way of bringing you to that point of desire.”

 

De personer som gav material till verket Moor skrev också korta berättelser om vad de lämnat. Berättelserna var inte en del av utställningen Freeport 2001, men presenteras nu tillsammans med bilder av repet, i en bok publicerad av Magasin 3 Stockholm Konsthall och SITE Santa Fe.