Spiritus

Doug Aitken, Ceal Floyer, Dan Graham, Marine Hugonnier, Carsten Höller, Ann Veronica Janssens, Sigalit Landau, Paul McCarthy, Pipilotti Rist
1 februari - 30 april 2003
Curator: Richard Julin, Magnus af Petersens

Utställningen omfattar verk av nio samtida konstnärer som kombinerats med unika historiska fotografier från séanser. Det centrala temat i utställningen är sökandet efter verkligheter bortom den vi redan känner till. SPIRITUS tar fasta på ordets betydelse som ande men ur en vid bemärkelse. Både områden som mänsklig extas, ritualer och parallella världar behandlas. Vår ambition har varit att verken ska fungera mer associativt än illustrativt i förhållande till utställningens tema. Vi har valt konstnärer som arbetar med vitt skilda uttryck, från det meditativa, avskalade och vackra till mer oroande, ibland aggressiva former. Gemensamt har de en stark sinnlig närvaro, en förmåga att förflytta betraktaren.

SPIRITUS är producerad i samarbete med Riksutställningar och kommer besöka andra institutioner i Norden, inkl. Kulturmagasinet i Sundsvall, och Bomuldsfabriken i Arendal, Norge.