5 september 2016

Tony Oursler öppnar höstsäsongen

Tony Oursler
M*r>0r
16 sep – 11 dec 2016 & våren 2017
Curatorer: Richard Julin, Tessa Praun

Pressvisning: onsdag 14 september kl 12-14

Vi bjuder på en lättare lunch.
OSA senast fredag 9 september till kommunikationsansvarig Lisa Boström, bostrom@magasin3.com

Tony Oursler (USA) är en av nyckelpersonerna inom videokonstens utveckling. I höst visar vi hans nyaste verk i relation till de verk som skapades för Ourslers utställning Station 2002 på Magasin III.

Utställningens curatorer Richard Julin och Tessa Praun:
Magasin III:s samling är en källa för ständigt nya presentationer och omtolkningar. Vi har genom åren arbetat med en mängd konstnärer av vilka vi har större verkgrupper i samlingen. Dessa tycker vi är spännande att lyfta fram igen och visa i relation till det konstnärerna ägnar sig åt idag. 

Tony Oursler experimenterade tidigt med den rörliga bilden bortom tv-monitorernas ramar. Sedan 1970-talet har han satt sitt intresse för teknologi i relation till psykologi och övernaturliga dimensioner. Sedan en tid tillbaka har Oursler fokus på den allt större spridningen av dataspårning och övervakningsprogram, med särskilt intresse för ansiktsigenkänning. Han skapar en sorts digitala porträtt där vi kan se oss själva genom maskinerna vi nyligen skapat.

Vår utställning löper över två säsonger och kommer även att inkludera en ny iscensättning av Tony Ourslers omtalade utomhusverk The Influence Machine. Hösten 2002 visades detta storskaliga verk vid Djurgårdsbrunn under tre kvällar. Hösten 2016 kommer vi att visa The Influence Machine i samarbete med Stockholms universitet.

Folder

I samband med utställningen gör Magasin III en folder med texter kring utställningen samt de olika konstverken som delas ut gratis till besökare och finns att ladda ner som PDF på magasin3.com från och med säsongsöppning 16 september.

Om konstnären

Tony Oursler, född 1957, bor och verkar i New York. Han har en Bachelor of Fine Arts från California Institute of the Arts, 1979. Ourslers verk har ställts ut på prestigefyllda institutioner, däribland Walker Art Center, Minneapolis; Documenta VIII, IX, Kassel; Museum of Modern Art, New York; Whitney Museum of American Art, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh; Skulptur Projekte, Munster; Museum Ludwig, Köln; Hirshhorn Museum, Washington; Tate, Liverpool.

Christine Ödlund – Aether & Einstein visas även i höst

Christine Ödlund
Aether & Einstein

16 september – 11 december
Curator: Richard Julin

Den stora separatutställningen med Christine Ödlund visas parallellt med Tony Oursler i höst. Magasin III ger också ut en omfattande publikation om Christine Ödlunds konst.

Utställningsschema 2016/2017

Tony Oursler
16 september – 11 december och våren 2017
Curatorer: Richard Julin & Tessa Praun

Christine Ödlund
Aether & Einstein
16 september – 11 december
Curator: Richard Julin

Gunnel Wåhlstrand
Februari – Juni 2017
Curatorer: David Neuman & Bronwyn Griffith

Om Magasin III

Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art är en av Europas ledande institutioner för samtida konst. Sedan starten 1987 finns Magasin III i ett av de gamla lagerhusen i Stockholms frihamn. I denna lokal visar Magasin III ambitiösa presentationer av internationellt etablerade konstnärer.

För mer information, vänligen kontakta:

Lisa Boström, kommunikationsansvarig
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
bostrom@magasin3.com
Tel 08-545 680 58, Mob 070-772 87 22