29 september 2020

Magasin III öppnar i slutet av oktober

22 oktober öppnar Magasin III i nytt format. Efter att museet har varit stängt sedan 2017 välkomnas allmänheten åter till lokalerna i Frihamnen. Besökarna bjuds nu in till att komma konsten närmare genom att utöver utställningar även få uppleva deras produktionsfas, skapandet av nya verk och omhändertagandet av samlingen när den inte visas. För att besöka museet behöver man i förväg boka plats på en av våra schemalagda visningar. Besöken sker tillsammans med en av oss som arbetar som exempelvis curator, tekniker, kommunikatör eller museichef. Visningarna sker i mindre grupper (ca 15 personer).  Från och med den 22 oktober är det möjligt för allmänheten att gå med på en visning.

Tessa Praun om bakgrunden till det nya Magasin III:
Hösten 2017 stängde vi den publika verksamheten för att kunna tänka till kring hur vi på bästa sätt kan fortsätta vår verksamhet, i en radikalt annorlunda värld från när Magasin III grundades på 1980-talet. När vi i oktober öppnar för publik igen bygger vi vidare på museets historia men med en mer flexibel struktur frikopplad från traditionella utställningssäsonger. Magasin III kommer att vara tillgängligt året runt via förbokning. Besökarna kommer alltid att möta någon i den fasta personalen som erbjuder fördjupning utifrån sin roll på museet.

Vi såg fram emot att åter välkomna våra besökare i maj. På grund av den extraordinära situation vårt samhälle hamnade i sköt vi upp öppningen till hösten. Vi tror på konstens förmåga att utmana och inspirera människor och samhälle – i dessa tider mer än någonsin. 

Visas under hösten

Under hösten 2020 presenterar vi en monumental målning av Tal R (DK) som han nyligen skapade speciellt för Magasin III Jaffa. I den nya entrén möter besökare sittmöbler speciellt gestaltade för återöppningen, av Carin Ellberg (SE), Lap-See Lam (SE) och Bella Rune (SE), samt ett verk från samlingen av Charles Long (US). I en av salarna pågår vårt arbete med en omfattande bok om Magasin III:s dåtid, nutid och framtid; där har vi även installerat en grupp verk av Ronald Jones (US). Oscar Guermouche (SE) har skapat ett platsspecifikt verk för det nya biblioteket, tillika seminarierummet.

I våra nya samlings- och packrum får besökare ta del av det löpande omhändertagandet av samlingen – närmast arbetet med verk av bland andra Barbara Bloom (US), Christian Boltanski (FR), Alfredo Jaar (CL) och Andrea Zittel (US)Vår permanenta installation av James Turrell (US), samt långtidspresentationer av Sol LeWitt (US) och Truls Melin (SE), finns även fortsättningsvis att se.

Arkitektbyrå DinellJohansson har i nära dialog med Magasin III omvandlat entrén och bibliotek- och seminarierum för att passa den nya modellen för museet.

Intermission 2017-2020

Intermission på Magasin III har inneburit att vi har hållit den publika verksamheten i Frihamnen stängd för att utveckla det nya Magasin III. Under dessa tre år har vi även öppnat en utställningssatellit i Tel Aviv samt varit medstiftare i en ny konsthall på Stockholms universitet.

Magasin III Jaffa i Tel Aviv, Israel
I januari 2018 öppnade Magasin III en permanent utställningssatellit i Tel Aviv. Magasin III Jaffa ligger i ett bostadsområde med rik historia och kulturell mångfald som gränsar till den berömda loppmarknaden i Jaffa. Utställningsprogrammet har hittills omfattat separatutställningar med Haim Steinbach (US), Sheila Hicks (US), Cosima von Bonin (DE) och Tal R (DK). Läs mer om Magasin III Jaffa

Accelerator & Magasin III – två institutioner i dialog
Accelerator är en ny konsthall på Stockholms universitets campus där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Konsthallen invigdes i september 2019 och drivs av Stockholms universitet, med Magasin III Museum for Contemporary Art och Familjen Robert Weils Stiftelse som Founding Patrons. Läs mer om Accelerator