5 december 2017

Magasin III Jaffa

Ladda ner pressmeddelandet på engelska
Ladda ner pressmeddelandet på svenska
Ladda ner pressmeddelandet på hebreiska
Ladda ner pressmeddelandet på arabiska

Haim Steinbach, Magasin III Jaffa
Vernissage 20 januari, 2018
Curator: David Neuman

Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art i Stockholm öppnar den 20 januari 2018 en utställningssatellit i Jaffa, en del av Tel Aviv, med en utställning av den israelfödde amerikanske konstnären Haim Steinbach. Utställningen zerubbabel är Steinbachs första separatutställning i Israel och markerar starten på en programverksamhet som Magasin III Jaffa kommer att presentera med både internationella och lokala konstnärer.

I sin konstnärliga praktik väljer och arrangerar Steinbach vardagsföremål från ett spektrum av sociala och kulturella kontexter. Genom att installera dem enligt konceptet att ”visa” organiseras objekten på nya sätt som betonar deras identiteter, inneboende betydelser och associationer. Invigningsutställningen på Magasin III Jaffa, curerad av David Neuman, inkluderar verk av Steinbach som sträcker sig från nyligen gjorda väggmålningar, som gestaltar essensen av text, bild och färg, till hans förfinade objekt som presenteras i arkitektoniskt definierade lådor.

”Haim Steinbach tillhör kvintessensen av samtidskonstnärer – de som på ett så viktigt sätt har tänjt på gränserna för det visuella uttrycket. Den kommande utställningen etablerar en tydlig riktlinje för framtida presentationer på Magasin III Jaffa. Det är med stor glädje vi presenterar Haim Steinbachs konst för en lokal och internationell publik”,
säger David Neuman.

Magasin III Jaffa är 180 kvadratmeter stort. Rummet har noggrant planerats så att utställningarna ska kunna ses när som helst på dygnet, på dagen såväl som på natten, curerade med en särskild tyngdpunkt på att också kunna ses utifrån. Lokalen för Magasin III Jaffa har valts både för sitt läge och sina arkitektoniska kvaliteter och ligger på Olei Zion 34, ett bostadsområde som gränsar till Jaffas berömda loppmarknad i epicentrum av den judiska, kristna och muslimska befolkningen i Jaffa.

General Manager för Magasin III Jaffa, Karmit Galili, säger: ”Det är verkligen ett spännande tillskott till vår stad. Utställningssatelliten definierar Magasin III:s långvariga engagemang i Israels kulturella scen. Området där Magasin III Jaffa ligger har en rik och blandad historia och vi ser verkligen fram emot att bidra till den och samverka med en ny publik.”

Om Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art grundades för 30 år sedan av Robert Weil, ordförande för Familjen Robert Weils Stiftelse och Proventus AB, tillsammans med David Neuman, museets ordförande och tidigare chef. Museet är en av Europas ledande institutioner för samtidskonst. Magasin III tror på konstens möjligheter att utmana och inspirera människor och samhället.

Sedan 1987 har Magasin III presenterat utställningar i världsklass och fortsätter att stärka sin permanenta samling som innehåller verk av ledande konstnärer.

Nyligen visade utställningar i Stockholm inkluderar Tom Friedman, Katarina Grosse, Tony Oursler, Mika Rottenberg, Ai Weiwei, Andrea Zittel och Gunnel Wåhlstrand.

Chefen för Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Tessa Praun, säger: ”Det publika programmet på Magasin III i Stockholm håller för närvarande stängt. Under de kommande två åren kommer Magasin III att undersöka alternativa sätt att samverka med besökare och ta chansen att utförligt utvärdera hur museet bäst kan stödja konst och konstnärer, såväl nationellt som internationellt. Ytterligare detaljer om framtida program i Stockholm kommer att presenteras 2018. Teamet i Stockholm är naturligtvis också engagerat i att stödja utställningssatelliten.”

Om Haim Steinbach
Haim Steinbach är född 1944 i Rehovot, Israel. Han har bott i USA sedan 1957. För närvarande bor han i Brooklyn, New York, och har en BFA vid Pratt Institute från 1968, följd av en MFA vid Yale University i Connecticut 1973.

I mer än fyra decennier har Haim Steinbach utforskat de psykologiska, estetiska, kulturella och rituella aspekterna av att samla och arrangera redan existerande föremål. Hans arbete involverar konceptet att ”visa” som en form som sätter objekt i förgrunden och väcker medvetenhet om leken med presentationen. Steinbachs arbete har varit en viktig influens i framväxten av den postmoderna konstnärliga dialogen som radikalt har omdefinierat det konstnärliga objektets status.

Under hela sin karriär har Steinbach konsekvent visat sina verk på framstående museer över hela världen. 2013 presenterade Hessel Museum of Art vid Bard College i New York en viktig separatutställning med konstnärens verk från tidigt 1970-tal med titeln once again the world is flat, som turnerade till Kunsthalle Zürich och Serpentine Gallery, London. Andra viktiga presentationer inkluderar The Menil Collection, Houston (2014); Statens Museum fur Kunst, Copenhagen (2013–14); Berkeley Art Museum, UC Berkeley (2005); Guggenheim Museum, New York (med Ettore Spalletti); Museum Moderner Kunst, Wien (1997); Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, Turin, (1995); Kunsthalle Ritter i Österrike (1994); Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam (1992); CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux (1988). Hans verk presenterades på Venedigbiennalen 1999, som en del av den 47:e biennalen, curerade av Germano Celant.

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Sophie Steel
SUTTON
Sophie@suttonpr.com
+442071833577

MAGASIN III JAFFA
34 Olei Zion
6813131 Tel Aviv -Yafo

MAGASIN III
Museum & Foundation for Contemporary Art
Frihamnsgatan 28
115 56 Stockholm