31 augusti 2015

Magasin III öppnar höstsäsongen 2015 med Like A Prayer

Like A Prayer

Eitan Ben-Moshe, Louise Bourgeois, Jake and Dinos Chapman, Mona Hatoum, Emil Westman Hertz, Sigalit Landau, Matts Leiderstam, Sirous Namazi, Maria Nepomuceno, Lars Nilsson, Linus Nordensson Spångberg, Ulf Rollof, Peter Schuyff, Per B Sundberg

Curatorer: Richard Julin, Tessa Praun

11 sep – 13 dec 2015 & 6 feb – 5 juni 2016

Hösten 2015 öppnar Magasin III Like A Prayer som presenterar verk av fjorton konstnärer från elva länder ur Magasin III:s samling tillsammans med en grupp antika objekt ur Medelhavsmuseets samlingar. De samtida verken är både sköra och aggressiva utforskningar av högst personliga eller kollektiva erfarenheter och minnen: Mona Hatoums handgranater i glas, Sirous Namazis minnesbilder av flykten från Iran och Ulf Rollofs bearbetning av smärta, för att nämna några. En central tanke i utställningen är hur vi människor i krissituationer sätter stor tilltro till hoppet.

Richard Julin och Tessa Praun, utställningens curatorer:

Vår egen oro för omvärlden har fått färga vår blick när vi har valt ut verk. Mötet mellan verk som är gjorda alldeles nyligen och de 2000 år gamla etruskiska objekten sätter fingret på något djupt mänskligt. Objekten – samtida som antika – kan ses som en sorts bön i en värld alltmer präglad av kris, oro och sjukdom.

Flera av konstnärskapen har aldrig tidigare visats på Magasin III, som till exempel Eitan Ben-Moshe, Peter Schuyff, Emil Westman Hertz och Linus Nordensson Spångberg. I utställningen visas även verk av Lars Nilsson och Per B Sundberg som är nya i samlingen.

Samarbetet med Medelhavsmuseet

Magasin III:s curatorer har valt ut 25 etruskiska votivgåvor ur Medelhavsmuseets samlingar. Objekten är tillverkade ca 200 f.Kr. i Tessennano (Vulci), Italien och har former av olika mänskliga kroppsdelar. Christian Mühlenbock, t.f. museichef Medelhavsmuseet:

Votiverna tillverkades, kanske efter instruktioner från tempelbesökare, av lokala hantverkare – ibland formpressade, ibland för hand. De placerades i templen, både på hyllor och hängandes på väggen eller i ett snöre från taket. De antika objekten kom till under etruskernas tid som tack för eller i hopp om botande från sjukdom eller annan åkomma.  

Publikation

I samband med utställningen gör Magasin III en folder med texter kring utställningens tema samt de olika konstverken. Den delas ut gratis till besökare och finns att ladda ner som PDF på magasin3.com. Läs mer och ladda ner foldern.

Höstsäsongen på Magasin III

Markus Schinwald: Nytt för utställningens andra säsong är filmen Orient (2011), en installation med tvåkanalsvideo, som ersätter Dictio pii (2001). På nedervåningen kommer en ny oljemålning, Jenn (2014), att inkluderas som en del av installationen Stage Complex (2015). Utställningen pågår t.o.m. 13 december.

Om Medelhavsmuseet

Med fascinerande fynd från det forna Egypten, Cypern, Grekland, Romariket och mellanöstern är Medelhavsmuseet Sveriges främsta arkeologiska museum för Medelhavskulturerna. Museet är ett av de fyra Världskulturmuseerna.

Om Magasin III

Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art är en av Europas ledande institutioner för samtida konst. Sedan starten 1987 finns Magasin III i ett av de gamla lagerhusen i Stockholms frihamn. I denna lokal visar Magasin III ambitiösa presentationer av internationellt etablerade konstnärer.

För mer information, vänligen kontakta:

Lisa Boström, kommunikationsansvarig
bostrom@magasin3.com, tel 08-545 680 58, mob 072-549-054