Paweł Althamer – Emissaries of Light

19 - 21 januari 2024
Curator: Olga Krzeszowiec Malmsten

I Paweł Althamers skulptur Emissaries of Light (2022) upptas fem karaktärer i en vindlande ringdans som tycks trotsa tyngdlagen. Samtliga befinner sig mitt i en rörelse, som om de är i färd med att ta nästa steg i dansen, eller förlora balansen och falla. Huruvida den kollektiva rörelsen är en lustfylld företeelse eller en accelererande dödsdans låter konstnären vara outtalat.

Althamer återkommer ofta till idén om leken som arbetsmetod. Genom leken kan vi följa spelets (samhällets) regler, men även omförhandla eller bryta mot dem. Att dansa med andra kan vara ett sätt att leka ihop och att förlita sig på andra kroppar – men det innebär också en risk för att tappa kontrollen. Om man är villig att förlora sig själv i den gemensamma rörelsen kan dansandet i bästa fall vara en utomkroppslig upplevelse.

Paweł Althamer (f. 1967 i Warszawa, Polen) arbetar med skulptur, performance, video och aktioner. Han är utbildad i skulptur vid Akademia Sztuk Pięknych i Warszawa (1988–1993). I sitt arbete skildrar han återkommande människokroppen, men framför allt intresserar han sig för det som finns bortom vår fysiska uppenbarelse.

Utställningens curator: Olga Krzeszowiec Malmsten 
Ansvarig tekniker: Erik Rask

Lisa Boström Kommunikationschef
Antoine Deeb Administratör
Hedvig Furuhagen Kommunikatör
David Hamati Lokalansvarig
Oliver Krug Senior registrator
Olga Krzeszowiec Malmsten Intendent
Thomas Nordin Chefstekniker
Tessa Praun Museichef & chefsintendent
Erik Rask Tekniker & konservator