Jake and Dinos Chapman & John Currin

Jake & Dinos Chapman, John Currin
18 januari - 1 april 2007
Curator: David Neuman

John Currin

John Currin är född 1962, han bor och verkar i USA. Han hade en retrospektiv utställning 2003 som reste till MOCA Chicago; The Serpentine Gallery, London och The Whitney Museum of American Art, New York 2003.

John Currin målar figurativt, tekniskt skickligt och för fokus tillbaka till traditionella konsthistoriska frågor kring komposition och linjeföring. Hans stil jämförs ofta med målare som Courbet, Manet, Picabia men återkommande är också referenser till hötorgskonstens okända utövare. Trots att han använder motiv från konsthistorien och lånar en kroppsställning eller ett utseende så går hans kompositioner lika ofta tillbaka på en reklambild. Hans motivvärld förbryllar och irriterar. En serie målningar avbildar lättklädda unga kvinnor, en annan åldrade kvinnor, kvinnor i sängen och han har målat stereotypa bilder av homosexuella män. Motiven är clichéartade. Currin beskriver clichén som en återkommande sanning och säger ”I’d rather that my work be truly a cliché than a critique of clichés. Ultimately, I think that what I do is find a cliché and try to believe in it, try to get to where I won’t laugh at it.”

Mer om konstnären

Jake & Dinos Chapman

Jake Chapman är född 1966, han bor och verkar i Storbritannien tillsammans med sin bror Dinos Chapman född 1962. De var del av den omtalade utställningen Sensation, 1997 som turnerade till London, Berlin och New York. År 2003 vann de det brittiska Turnerpriset.

Jake & Dinos Chapmans referens för Disasters of War, 1999 är Goyas verk ”Los Desastres de la Guerra” (1810-1820). En serie etsningar som skildrar de övergrepp som Napoleons armé utsatte befolkningen för och även böndernas övergrepp på soldaterna under invasionen av Spanien. Bilderna omskrivs ofta som de första skildringarna av krig utan romantisk karaktär. Det är brutala och skrämmande bilder. I sina 83 blad har bröderna Chapman gjort tillägg av till exempel kaninöron på en av personerna i förlagan, ritat hakkors över en hel bild och arbetat med motiv från samtida konflikter såväl som science fiction blandat med inslag av barnslig humor. Bröderna Chapman har sagt att de är intresserade av representation av det som inte går att återge. De säger om sina verk att när de lyckas …”they achieve the position of reducing the viewer to a state of absolute moral panic…they’re completely troublesome objects”. De har även i andra verk utgått från Goya och Los Desastres de la Guerra. Bland annat har de gjort miniatyrer av varje blad, en skulptur i skala 1:1 utifrån en av bilderna och ställt förlagans blad mot motiv från målarböcker för barn.

Mer om konstnären