Jake and Dinos Chapman & John Currin

Jake & Dinos Chapman, John Currin
18 januari - 1 april 2007
Curator: David Neuman

”Det är fascinerade att se samtida uttryck behandlas i en traditionell klassisk teknik, följa konstnärskap som relaterar till sitt eget oeuvre och andra, till vår historia.” David Neuman, curator för utställningen.

John Currins etsningar är baserade på målningar han har gjort under en 10-årsperiod, målningar som ofta beskrivs som både klassiska och bisarra. Bröderna Chapman har utgått från ett av konsthistoriens mest ansedda verk Goyas Los Desastres de la Guerra och blandar vår tids konflikter med förödelse och surrealistiska infall. John Currin målar figurativt, tekniskt skickligt och för fokus tillbaka till traditionella konsthistoriska frågor kring komposition och linjeföring men hans motivvärld förbryllar och irriterar. En serie målningar avbildar lättklädda unga kvinnor, en annan åldrade kvinnor och stereotypa bilder av homosexuella män.

Jake & Dinos Chapmans referens för Disasters of War, 1999 är Goyas verk Los Desastres de la Guerra (1810-1820). En serie etsningar som skildrar de övergrepp som Napoleons armé utsatte befolkningen för och även böndernas övergrepp på soldaterna under invasionen av Spanien. Bilderna omskrivs ofta som de första skildringarna av krig utan romantisk karaktär. I sina 83 blad har bröderna Chapman gjort tillägg av till exempel kaninöron, hakkors över en hel bild och arbetat med motiv från samtida konflikter såväl som science fiction – blandat med inslag av barnslig humor. Bröderna Chapman har sagt att de är intresserade av representation av det som inte går att återge.