4 maj 2015

Två konstformer möts i ett nytt samarbete mellan Magasin III och Kungliga Baletten. 21 – 23 maj.

Tidigare under våren intog den österrikiske konstnären Markus Schinwald Magasin III med sin stora separatutställning. Under bara tre dagar i maj (21-23/5) blir hans platsspecifika installation Stage Complex (2015) till scen för en dansföreställning.

Koreografin arbetas fram av Markus Schinwald för och tillsammans med sex moderna dansare ur Kungliga Baletten. Föreställningen äger rum i installationen Stage Complex som fyller hela nedervåningen på Magasin III. Utgångspunkten är konstnärens intresse i människokroppens möjligheter och begränsningar.

Markus Schinwald om dansföreställningen:
Det är ett stycke som suddar ut gränserna mellan avsiktliga rörelser och kroppens reflexer. En nysning blir till en akt och tåspetsdans en oavsiktlig rörelse. Kroppsdelar är inte bundna till en individ utan förekommer som om de vore till för gemensam användning. 

Balettchef Johannes Öhman närmade sig Magasin III med idén om ett samarbetsprojekt redan april 2014. Timingen var perfekt eftersom curator Tessa Praun då planerade utställningen med Schinwald som i sin konstnärliga verksamhet gärna närmar sig dans och performance.

Johannes Öhman, Balettchef Kungliga Operan:
Det intressanta är rummet, hur dansen integreras i och påverkar Schinwalds installation. När dessa konstformer möts skapas ett nytt konstnärligt uttryck.

Om föreställningen

Koreografi och musik: Markus Schinwald
Koreografassistent: Michael Schumacher
Repetitör: Satoshi Kudo
Medverkande dansare: Clyde Archer, Mariko Kida, Anthony Lomuljo, Rena Narumi, Anton Valdbauer, Amanda Åkesson
Cello: Emma Augustsson

Koreografin presenteras:
Torsdag 21 maj kl. 18.30
Fredag 22 maj kl. 18
Lördag 23 maj kl 12.30
Lördag 23 maj kl. 15

Plats: Magasin III, Frihamnen.
Biljettsläpp 8 maj. Läs mer och köp biljetter på magasin3.com/kungligabaletten.

Förhandsvisning ons 20 maj kl 18.
Begränsat antal platser.
Till varje ordinarie föreställning finns även ett mindre antal pressbiljetter reserverade.
Anmäl intresse senast 11 maj till lindblad@magasin3.com.

Vänligen notera att det finns begränsad tillgång till utställningen på Magasin III:s nedre plan 20 – 23 maj.

Om konstnären

Markus Schinwald är född i Salzburg, Österrike 1973 och bor och arbetar i Wien och New York. 2011 representerade Schinwald Österrike på den 54:e Venedigbiennalen. De senaste åren har han haft andra stora separatutställningar på CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, San Francisco, i samarbete med SFMOMA (2014), M – Museum Leuven i Belgien (2014), CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux (2013), Lentos Museum, Linz (2011), Kunsthaus Bregenz (2009) och Migros Museum, Zürich (2008).

Utställningen Markus Schinwald är konstnärens första storskaliga separatutställning i Sverige. Den pågår 14 februari – 7 juni och fortsätter 11 september – 13 december 2015.

Om Kungliga Baletten

Kungliga Baletten etablerades 1773 och är ett av världens äldsta danskompanier. Under balettchef Johannes Öhmans ledning har kompaniet breddats med några av dagens främsta moderna dansare. Kungliga Baletten kännetecknas idag av en stark repertoar av klassisk balett och modern spets, vilket har skapat stor konstnärlig framgång och efterfrågan internationellt. Samarbetet med Magasin III är ytterligare ett steg i Johannes Öhmans önskemål att utforska möjligheterna för konstnärliga processer.

Om Magasin III

Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art är en av Europas ledande institutioner för samtida konst. Sedan starten 1987 finns Magasin III i ett av de gamla lagerhusen i Stockholms frihamn. I denna lokal visar Magasin III sin mångfacetterad samling samt ambitiösa presentationer av internationellt etablerade konstnärer.

För mer information vänligen kontakta:

Jennifer Lindblad, kommunikationsansvarig
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
lindblad@magasin3.com
072-549 05 47

Torbjörn Eriksson, press- och informationschef
Kungliga Operan
Torbjorn.eriksson@operan.se
070-634 43 53