2 februari 2013

Mika Rottenberg: Sneeze to squeeze

SNEEZE TO SQUEEZE

Mika Rottenberg

8 februari – 2 juni, 2013

Curator: Tessa Praun

Magasin 3 har den stora glädjen att presentera Mika Rottenbergs första separatutställning i Skandinavien. Mika Rottenbergs videoinstallationer visar en fantasirik värld av surrealistiska scenerier där banala föremål skapas i utdragna processer som påminner om fabriksmontering på löpande band. Rollen som arbetare ger Rottenberg ofta till kvinnor som livnär sig på att de har utmärkande kroppsutseenden, såsom extrem fetma, muskulatur, längd eller ovanligt långa naglar eller hår. I klaus- trofobiska inramningar producerar kvinnorna maraschinokörsbär, deg, smink och våtservetter på de mest häpnadsväckande sätt. Istället för att fokusera på produkten så är det arbetsprocessen som är Mika Rottenbergs främsta intresse. I hennes filmer visas en fascinerande produktionskedja där våra kroppars arbetsinsats kan förvandlas till fysiska objekt. Det är ett visuellt och konceptuellt fyrverkeri som tar oss genom besynnerliga processer vars logik känns lika svårfångad som absurt självklar.

”Mika Rottenberg har den sällsynta förmågan att kommentera samtiden på ett visuellt hänförande vis. Hennes verk kan ses utifrån ett feministiskt perspektiv, ett vidare sådant som även innefattar aspekter som dagens kroppsfixering och ett poetiskt förhållningssätt till Marx arbetsideologi. Med en helt egen, lättsam, absurd berättarteknik gör Mika Rottenberg konst som är allvarsam, tankeväckande och samtidigt befriande rolig”, säger Tessa Praun, curator för utställningen.

Rottenberg ser sina verk som skulpturer där den rörliga bilden är en av flera delar. Hon låter detaljer från filmerna – som nedsänkt tak, trånga utrymmen, kartonger och väggar klädda i den numera för henne typiska gipsstrukturen – sträcka sig in i rummet och skapar därigenom en för varje verk specifik inramning. Utställningen kommer att inkludera verk från tidigt 2000-tal fram till idag. Mika Rottenberg har för första gången arbetat renodlat objektbaserat och inkluderar en grupp om sex skulpturer i utställningen samt den nya installationen Tsss.

Mika Rottenberg är född 1976 i Buenos Aires, Argentina. Uppvuxen och utbildad i Israel flyttade hon för tio år sedan till New York, USA, där hon nu bor och arbetar. Hennes verk visades närmast på Nottingham Contemporary och FRAC Languedoc- Roussillon, Montpellier (2012), M-Museum Leuven, Belgien (2011), De Appel, Amsterdam (2011) och San Francisco Museum of Modern Art (2010). Mika Rottenberg var representerad på Whitneybiennalen, New York (2008) och har även ställts ut på Guggenheim Bilbao, Spanien (2008) och Tate Modern, London (2007). Under 2005 visades verk av henne på MoMA PS 1, New York, och som del av utställningen Uncertain States of America (2006) som visades på bland annat Astrup Fearnley Museet Oslo, Serpentine Gallery, London och Bard College Center of Curatorial Studies, Annandale-on-Hudson, New York.

Artist Talk

Fredag den 8 februari kl 16 på Magasin 3.
Mika Rottenberg samtalar med Tessa Praun om sitt konstnärskap.
Efter samtalet signerar Rottenberg sin rikt illustrerade artist book (2011).

Edition

Mika Rottenberg har för Magasin 3 skapat en edition med titeln Flying Ponytail Matchbox, 2013 (upplaga: 25). Den handmålade och signerade editionen kommer att finnas till försäljning på Magasin 3.

För mer information:

Lisa Boström, presskontakt
bostrom@magasin3.com, tel 08-545 680 58, mob 070-772 87 22