11 augusti 2018

Sheila Hicks, Magasin III Jaffa

Sheila Hicks
Migdalor
Magasin III Jaffa

11 oktober, 2018 – 15 februari, 2019
Curator: Karmit Galili

Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art i Stockholm har glädjen att presentera Migdalor av Sheila Hicks, den andra utställningen för den permanenta utställningssatelliten i Jaffa, Tel Aviv, sedan invigningen i januari 2018. Separatutställningen visar en serie av Hicks karakteristiska och färggranna skulpturer, skapade av material som sträcker sig från det traditionella och naturliga – såsom linne och bomull – till nya, industriellt framställda material baserade på ny teknologi.

Sheila Hicks är en internationellt känd amerikansk konstnär, baserad i Paris sedan mitten av 1960-talet. Hennes karriär spänner över sex årtionden. Hon är känd för sin banbrytande användning av material och färg, och har omdefinierat gränserna genom sin praktik. Hicks inspirerades tidigt i sin karriär av förcolumbianska textilier, hon är ständigt förnyande och hennes färggranna verk förvandlar och anpassar sig till varje ny miljö.

Migdalor, curaterad av Karmit Galili från Magasin III Jaffa, visar tre betydande nyare installationer av Hicks. Det centrala verket är den monumentala Saffron Sentinel (2017), som kommer att uppta en stor del av utställningsrummet och vara synlig från båda fönsterfasaderna dygnet runt. Hicks skapade ursprungligen denna massiva närvaro till sin retrospektiva utställning på Centre Pompidou i vintras. Mer än 200 buntar av rent pigment, förvandlade till lösa fiber, är staplade i högar från golv till tak och bjuder in besökaren att omslutas av färgfantasier.

Därtill visas verket Comets Sculpture (2016–2018), en skulptur i lågrelief som består av cirkulära skulpturer i en mängd livfulla färger, texturer och former, som sträcker sig längs en av de stora väggarna. En tidigare version av denna dramatiska grupp visades på Musée d’Art Moderne i Paris tidigare i år.

Den tredje installationen i utställningen, Menhir (2016), kommer att hänga från det höga taket i Magasin III Jaffa. Det är en mjuk kolonn av insvepta tampar som böljar i rummet och väller ut över golvet i eleganta, flytande mönster.

Hicks valde utställningstiteln Migdalor (det hebreiska ordet för ”fyr”) som en symbolisk hänvisning till former som kan vara stigfinnare.

”Detta är ett fantastiskt tillfälle för den israeliska och internationella publiken att uppleva verk av en konstnär vars fascination för nya och ovanliga material, tillsammans med hennes djupa intresse för traditionell materialproduktion i olika kulturer, bidrar till vår kulturella förståelse”, säger Karmit Galili.

Om Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art grundades för 30 år sedan av Robert Weil, ordförande för Familjen Robert Weils stiftelse och Proventus AB, tillsammans med David Neuman, ordförande för Magasin III och dess tidigare museichef. Museet är en av Europas ledande institutioner för samtidskonst. Magasin III tror på konstens förmåga att utmana och inspirera människor och samhälle.

Sedan 1987 har Magasin III presenterat utställningar i världsklass och fortsätter att utöka och stärka sin permanenta samling, som innehåller verk av ledande konstnärer. Några av de senaste höjdpunkterna i Stockholm är utställningar av Tom Friedman, Katarina Grosse, Tony Oursler, Mika Rottenberg, Ai Weiwei, Andrea Zittel och Gunnel Wåhlstrand.

I januari 2018 öppnade Magasin III en permanent utställningssatellit i Jaffa, Tel Aviv, med en invigningsutställning av Haim Steinbach. Utställningssatelliten ligger på 34 Olei Zion i ett bostadsområde som gränsar till den berömda loppmarknaden i den kristna, judiska och muslimska befolkningens centrum i Jaffa. Magasin III Jaffas mångsidiga program kommer att presentera både lokala och internationella konstnärer.

Om Sheila Hicks
Sheila Hicks föddes 1934 i Hastings, Nebraska, och tog examen i BFA och MFA vid Yale University. Hon erhöll ett Fulbright-stipendium 1957–1958 för att måla i Chile. I Sydamerika utvecklade hon sitt intresse för att arbeta med fibrer. Hon har grundat verkstäder i Mexiko, Chile och Sydafrika, arbetat i Marocko och Indien och delar hon nu sin tid mellan sin studio i Paris och New York.

Hicks har ställt ut internationellt både i separat- och grupputställningar. Hon visades bl.a. på Venedigbiennalen 2017, Whitneybiennalen i New York 2014 och São Paulobiennalen 2012. Hennes senaste separatutställningar är bl.a. Lignes de Vie på Centre Pompidou i Paris 2018; Free Threads 1954–2017 på Museo Amparo i Puebla, Mexico 2017–2018; Pêcher dans La Rivière på Alison Jacques Gallery i London 2013; A major retrospective Sheila Hicks: 50 Years, som öppnade 2011 på Addison Gallery of American Art i Andover, MA, och turnerade till Institute of Contemporary Art i Philadelphia, PA, samt Mint Museum, Charlotte, NC.

Hicks verk ingår i samlingarna på en rad museer, däribland Metropolitan Museum of Art and Museum of Modern Art, New York; Museum of Fine Arts, Boston; Art Institute of Chicago; Victoria & Albert Museum, London; Stedelijk Museum, Amsterdam; Centre Pompidou, Paris; Museum of Modern Art, Tokyo samt Museo de Bellas Artes, Santiago.

För mer information, vänligen kontakta:
Jasmine Hersee
Sutton
jasmine@suttonpr.com
+44 (0)207 183 3577