10 januari 2024

Paweł Althamer – Emissaries of Light

Paweł Althamer
Emissaries of Light

19 januari – 17 mars
Curator: Olga Krzeszowiec Malmsten

Magasin III presenterar Paweł Althamers skulpturgrupp Emissaries of Light för första gången i Europa. Fem karaktärer i naturlig storlek utför en vindlande ringdans som tycks trotsa tyngdlagen, i färd med att ta nästa steg eller förlora balansen och falla. Huruvida Hermes, Lady from MariensztatKyotoGrandma och Wiktors kollektiva rörelse är en lustfylld företeelse eller en accelererande dödsdans låter konstnären dock vara outtalat. Emissaries of Light, 2022 har nyligen införlivats i Magasin III:s samling och visas nu våren 2024.

Paweł Althamer (f. 1967, Warszawa) arbetar med skulptur, performance, video och aktioner. Althamer återkommer ofta till idén om leken som arbetsmetod. Genom leken kan vi följa spelets (samhällets) regler, men även omförhandla eller bryta mot dem. Att dansa med andra kan vara ett sätt att leka ihop och förlita sig på andra kroppar – men det innebär också en risk för att tappa kontrollen. Om man är villig att förlora sig själv i den gemensamma rörelsen kan dansandet i bästa fall vara en utomkroppslig upplevelse. I sitt arbete skildrar Althamer återkommande människokroppen, men framförallt intresserar han sig för det som finns bortom vår fysiska uppenbarelse.

Många av Althamers projekt är grundade i ett socialt engagemang och bygger på samarbeten med lokala kollegor, grannar och individer som inte har en stark röst i samhället. Tidigare har konstnären bland annat samarbetat med hemlösa, migranter och ungdomar från Warszawas socialt utsatta områden. Detta arbete bottnar i ett utvidgat förhållningssätt till självporträttet – idén att identifiera sig med den andre.

Folder
För presentationen produceras en folder som delas ut gratis till besökare. Den kommer även att finnas för nedladdning från hemsidan från och med den 19 januari.

Paweł Althamer
Född 1967 i Warszawa, Polen, där han även är verksam.

Paweł Althamer arbetar främst med skulptur, performance, installationer och video. Han var representerad på den 4:e Berlinbiennalen (2006) och den 9:e Istanbulbiennalen (2005). Separatutställningar inkluderar New Museum of Contemporary Art, New York (2014); Deutsche Guggenheim, Berlin (2011); Secession, Wien (2009); Fondazione Nicola Trussardi, Milano (2007); Musée national d’Art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris (2006); Foksal Gallery Foundation, Warszawa (2004); och Kunsthalle Basel (1997).

Under våren visas fortsatt Sirous Namazis separatutställning Pending, grupputställningen Skin of the Soul samt verk av Fatima Moallim i konstbiblioteket.

För pressinformation, vänligen kontakta: 
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22