10 oktober 2006

Paul Chan

PAUL CHAN

21 oktober – 17 december 2006

Curator: Daniel Birnbaum

Likt flyktiga skuggspel på marken ser vi föremål som trotsar tyngdlagen. Solglasögon, bilar, människor – allt faller mot en bakgrund som växlar färg. Det som påminner om enkla skuggor är digitala animationer projicerade på golvet – ett återkommande inslag i konstnären Paul Chans pågående serie The 7 Lights. Han har avslutat fyra av sju planerade verk och Magasin 3 visar del ett och två (båda 2005). Utställningens curator Daniel Birnbaum beskriver Lights som en ”meditation över en sönderfallande värld”.

Magasin 3 visar också den tecknade videon Happiness (Finally) After 35,000 Years of Civilization (After Henry Darger and Charles Fourier), (2000-2003). Handlingen är en dramatisering av hur en bättre värld kan uppnås baserat på den socialistiska ideologen Charles Fourier (1772-1837) tankar. Till det har Chan fogat ett bildspråk inspirerat av särlingen Henry Darger (1892-1973). För två år sedan visade Magasin 3 delar av Dargers livsverk, en våldsam saga med 1000-tals sidor illustrationer och text. Paul Chan säger att han har animerat som han tror att Darger skulle göra om han levde idag, hade tillgång till internet och kunskap om samtida konst och fotografi. De två excentriska personernas idéer om en annan tillvaro smälter samman i ett verk som innehåller både ohämmad fest och förödande krig mot en bakgrund av ett grönskande landskap.

Utställningen är Daniel Birnbaums första separatutställning för Magasin 3 i egenskap av associerad curator. Lördag den 21 oktober är det vernissage på Magasin 3, veckan efter öppnar Portikus i Frankfurt, där Daniel Birnbaum är chef, en utställning med Paul Chan. Till utställningarna görs en gemensam katalog som ett samarbete mellan de båda institutionerna med texter av utställningens curatorer.

Om konstnären:

Paul Chan arbetar med film, animation och teckning i verk som innehåller referenser till Goya likaväl som japansk pornografi, Bibeln och Beckett. Han är född 1973 i Hong Kong, och bor och verkar i New York. År 2002 utexaminerades han från Bard College och sedan dess har han fått stor uppmärksamhet för sitt konstnärskap och sina aktioner som politisk aktivist. Utställningen blir hans första separatutställning i Europa. Tidigare i år har han medverkat i Whitneybiennalen, New York och haft separatutställning på Blanton Museum of Art, Texas. Han har även ställt ut på ICA, Boston; Lyonbiennalen; PS1, NY (samtliga 2005) och Carnegie International, Pittsburgh (2004).

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.