1 september 2008

Les archives

LES ARCHIVES

Christian Boltanski

5 september – 14 december 2008

Curator: Tessa Praun

Magasin 3 har följt den legendariske franske konstnären Christian Boltanski sedan slutet av 1980-talet. Vid ett flertal tillfällen har vi visat verk av honom från vår samling, säger konsthallschefen David Neuman. Nu inleder konsthallen hösten med hans första separatutställning i Stockholm.

Tessa Praun, utställningens curator, berättar:

Erfarenhet av förlust och viljan att ge det anonyma ett ansikte löper som en röd tråd genom Boltanskis konstnärskap. Våra individuella och gemensamma minnen står i centrum i verk som ofta bär spår av människoliv – kläder, foton och annat personligt material. I utställningen visas 6 st installationer. De är placerade i en särskild koreografi som leder genom Boltanskis dova visuella språk. Besökarna utmanas att uppleva kusliga och allvarliga men även närmast komiska stämningar.

I det nya centrala verket som ingår i utställningen, Les archives du cœur, 2008, samlar Boltanski likt en arkivarie eller etnograf konkreta bevis på våra sköra liv. Tessa Praun fortsätter:

Hittills har Boltanski ofta använt eget eller upphittat material men för det nya verket är det besökarna själva som bidrar genom att donera sina hjärtslag. Med start i Stockholm upprättar han ett arkiv över hjärtslag som ska få sin hemvist på en egen ö i Japan som hör till konstcentret Benesse Art Site Naoshima. Tanken att mitt hjärtslag kommer att bevaras på en ö i Japan är hisnande vacker – jag hoppas att många känner likadant och vill donera sina hjärtslag.

När ens hjärtslag har spelats in på Magasin 3 kan man få en kopia av ljudfilen på en cd-skiva genom att köpa den nyproducerade publikationen Utställningskatalog nr 39 för 100:-. För varje såld Boltanski-publikation skänker konsthallen 20:- till Hjärt- Lungfondens forskning kring hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.

Om konstnären:

Christian Boltanski är född 1944 i Paris, Frankrike. Han är autodidakt och startade sin karriär med separatutställningen La vie impossible de Christian Boltanski på Cinéma le Ranelagh i Paris 1968. Som video- och senare konceptkonstnär har han ställt ut i en mängd separat- och grupputställningar på framstående konstinstitutioner och har flertalet gånger deltagit i Venedigbiennalen och Documenta i Kassel. Hans senaste retrospektiver visades på PAC – Padiglione d’Arte Contemporanea, Milano, 2005 och på Mathildenhöhe, Darmstadt, 2006–2007. Boltanski har även arbetat med teaterprojekt för Théâtre du Châtelet, Paris; Ruhrtriennalen i Tyskland m.fl.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.