Christian Boltanski – Les archives

5 september - 14 december 2008
Curator: Tessa Praun

”…att bevara hela sig själv, registrera alla ögonblick i våra liv, alla objekt som har omgivit oss, allt vi sagt och allt som sagts runt omkring oss, det är mitt mål.”

Christian Boltanski, ur katalogen.

Magasin 3 har följt den legendariske franske konstnären Christian Boltanski sedan slutet av 1980-talet. I hans första separatutställning i Stockholm presenteras 6 installationer placerade i en särskild koreografi som leder genom Boltanskis dova visuella språk.

Tessa Praun, utställningens curator, berättar:  ”Erfarenhet av förlust och viljan att ge det anonyma ett ansikte löper som en röd tråd genom Boltanskis konstnärskap. Våra individuella och gemensamma minnen står i centrum i verk som ofta bär spår av människoliv – kläder, foton och annat personligt material.”

I det nya centrala verket, Les archives du coeur, 2008, är det besökarna själva som bidrar genom att donera sina hjärtslag. Med start i Stockholm upprättar han ett arkiv över hjärtljud som ska få sin hemvist på en egen ö i Japan. När ens hjärtslag har spelats in på Magasin 3 kan man få en kopia av ljudfilen tillsammans med publikationen.