Magasin III upphör med sin publika utställningsverksamhet efter snart 40 år i Stockholms Frihamn. Bakom beslutet ligger de stora utmaningar som hyresvärdens upprustningsarbete av fastigheten har fört med sig. Museet har sedan slutet av januari i år tvingats hålla stängt och evakuera lokalerna på grund av en omfattande vattenläcka. Totalentreprenaden av fastigheten beräknas vara klar först cirka 2027.

Mot den bakgrunden har ägarfamiljen som representeras av Robert Weil och Sandra Weil tillsammans med ordförande David Neuman fattat beslutet att stänga Magasin III vilket innebär att en del av medarbetarna behöver lämna organisationen. Arbetet med att förvalta och även expandera samlingen kommer att fortsätta. Den nationella och internationella utlåningsverksamheten kommer att intensifieras.

Magasin III har bedrivit en banbrytande utställningsverksamhet sedan år 1987/1988, där många svenska och internationella konstnärskap har introducerats till en allmänhet för första gången i Sverige. Institutionen har genom åren möjliggjort skapandet av ett stort antal nya verk under benämningen Magasin III produktioner. Verksamheten har även omfattat en lång rad av publikationer liksom betydelsefulla programserier. Magasin III går in i en fas, där vi utifrån vår historia och samling kommer analysera och utveckla vår särpräglade inriktning. Det framtida arbetet kommer kräva fortsatt innovation och ske i dialog med den offentliga sektorn för att undersöka alla tänkbara alternativ.

Robert Weil   Sandra Weil   David Neuman
Stockholm den 20 maj 2024.

Paweł Althamer
Emissaries of Light

19 januari – 17 mars
Curator: Olga Krzeszowiec Malmsten

Magasin III presenterar Paweł Althamers skulpturgrupp Emissaries of Light för första gången i Europa. Fem karaktärer i naturlig storlek utför en vindlande ringdans som tycks trotsa tyngdlagen, i färd med att ta nästa steg eller förlora balansen och falla. Huruvida Hermes, Lady from MariensztatKyotoGrandma och Wiktors kollektiva rörelse är en lustfylld företeelse eller en accelererande dödsdans låter konstnären dock vara outtalat. Emissaries of Light, 2022 har nyligen införlivats i Magasin III:s samling och visas nu våren 2024.

Paweł Althamer (f. 1967, Warszawa) arbetar med skulptur, performance, video och aktioner. Althamer återkommer ofta till idén om leken som arbetsmetod. Genom leken kan vi följa spelets (samhällets) regler, men även omförhandla eller bryta mot dem. Att dansa med andra kan vara ett sätt att leka ihop och förlita sig på andra kroppar – men det innebär också en risk för att tappa kontrollen. Om man är villig att förlora sig själv i den gemensamma rörelsen kan dansandet i bästa fall vara en utomkroppslig upplevelse. I sitt arbete skildrar Althamer återkommande människokroppen, men framförallt intresserar han sig för det som finns bortom vår fysiska uppenbarelse.

Många av Althamers projekt är grundade i ett socialt engagemang och bygger på samarbeten med lokala kollegor, grannar och individer som inte har en stark röst i samhället. Tidigare har konstnären bland annat samarbetat med hemlösa, migranter och ungdomar från Warszawas socialt utsatta områden. Detta arbete bottnar i ett utvidgat förhållningssätt till självporträttet – idén att identifiera sig med den andre.

Folder
För presentationen produceras en folder som delas ut gratis till besökare. Den kommer även att finnas för nedladdning från hemsidan från och med den 19 januari.

Paweł Althamer
Född 1967 i Warszawa, Polen, där han även är verksam.

Paweł Althamer arbetar främst med skulptur, performance, installationer och video. Han var representerad på den 4:e Berlinbiennalen (2006) och den 9:e Istanbulbiennalen (2005). Separatutställningar inkluderar New Museum of Contemporary Art, New York (2014); Deutsche Guggenheim, Berlin (2011); Secession, Wien (2009); Fondazione Nicola Trussardi, Milano (2007); Musée national d’Art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris (2006); Foksal Gallery Foundation, Warszawa (2004); och Kunsthalle Basel (1997).

Under våren visas fortsatt Sirous Namazis separatutställning Pending, grupputställningen Skin of the Soul samt verk av Fatima Moallim i konstbiblioteket.

För pressinformation, vänligen kontakta: 
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22

I konstbiblioteket: Fatima Moallim
9 september – 17 december
Curator: Sofia Ringstedt

Under hösten 2023 presenteras verk av konstnären Fatima Moallim i Magasin III:s konstbibliotek. Moallim är en Malmöbaserad konstnär som arbetar med skulptur, performance och installation med inslag av teckning och ljud. För Magasin III har Moallim skapat ett platsspecifikt performanceverk med utgångspunkt i tre ramade teckningar och biblioteket som plats.

Moallims praktik binder samman minnesbilder från det förflutna med sinnesstämningar här och nu. Moallim arbetar ofta med bic-pennor, blyerts och oljekrita på papper eller direkt på vägg.

Sedan den 9 september visas tre ramade teckningar av Moallim i Magasin III referensbiblioteket. Verken, som är ur Magasin III:s samling, är abstrakta uppväxtskildringar som tar avstamp i platser som är del av Moallims ursprung, identitet och tillhörighet. Linjen är närvarande dels i hennes uttryck, dels som den röda tråd som knyter samman de platser vi kallar hem. Verken visar på att ens upplevelse av hemmahörande likväl kan finnas i skydd under en säng, som i ett bergslandskap.

Den 27 sep​tember skapade Moallim ett performanceverk i biblioteket, vilket resulterade i ett verk direkt på vägg som nu går att se under våra ordinarie öppettider.

Fatima Moallim
Född 1992 i Moskva, Ryssland. Verksam i Malmö och Stockholm.

Moallims verk har visats på Moderna Museet, Stockholm (2018, 2022), Göteborgs konsthall (2021), Marabouparken, Stockholm (2018), Zinkensdamms tunnelbanestation i Stockholm (2020) och på glasfasaden till Bonniers konsthall, Stockholm (2019). Hon representeras av galleri Belenius, Stockholm och finns i samlingar som British Museum, Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Ståhl Collection och Statens konstråd. 2022 hade Moallim Iaspis residens vid ISCP, New York. I början av 2024 kommer hon att ha en separatutställning på Konstakademien i Stockholm.


För pressinformation, vänligen kontakta: 
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22

Skin of the Soul
Nathalie Djurberg & Hans Berg, Carin Ellberg,
Noa Eshkol, Anton Henning, Susanne Henriques,
Markus Schinwald, Linnéa Sjöberg, Olle Skagerfors,
Geraldine Swayne, Sixten Sandra Österberg

9 september – 17 december
Curatorer: Tessa Praun & Sofia Ringstedt

Samlingspresentationen Skin of the Soul närmar sig kroppen som möjlig skådeplats såväl som barriär för vårt inre liv. I skärningspunkten mellan det kroppsliga och det själsliga framträder eller hämmas de inte sällan motstridiga krafterna som existerar inom oss. Där kan vi utforska våra sårbarheter och styrkor. Känslomässiga upplevelser av trauman, sorg och rädslor liksom begär, lust och passion tenderar att stiga upp till ytan. På liknande sätt kan fysiska erfarenheter tränga in långt under huden och nå djupare känsloplan.

I de presenterade konstverken, som alla är del av Magasin III:s samling, manifesteras denna idé genom deras motivvärld och konstnärernas arbetsmetoder. Verken relaterar på olika sätt till samspelet mellan det yttre och inre livet, och till det mänskliga behovet av att tillåta saker att leta sig in eller ut. Kroppen kan vara både laddad och avväpnande, i kontroll eller dominerad. Ofta är den även förbunden med kulturella och sociala konventioner. Detta återspeglas i gestaltningar av intima samexistenser, kroppsliga iscensättningar av det mänskliga undermedvetna, liksom uttryck för drifter och begär. Flertalet verk ställer sig i bjärt kontrast mot samhälleliga föreställningar och utmanar snäva normer kring kropp, god smak och tabun.

Sirous Namazi
Pending

9 september – 17 december
Curator: Tessa Praun

Under hösten 2023 presenteras Sirous Namazis separatutställning Pending på Magasin III. Stockholmsbaserade Sirous Namazi, (f. 1970 i Iran), har sedan 1990-talet utforskat teman kring minnen, informationsförlust och utanförskap. Samtliga verk är skapade speciellt för utställningen, däribland skulptur, broderi, installation och film.

I Sirous Namazis separatutställning Pending visas endast nya verk som är skapade speciellt för utställningen. Genom skulptur, broderi, installation och film utforskar Namazi frågor som: Kan man återskapa det som har varit? Vems minne ligger närmast verkligheten? 

Filmverket 12:30 (2023) är del av ett projekt som har skapats utifrån hans familjemedlemmars minnen från barndomshemmet i Iran, hemmet de tvingades lämna hals över huvud år 1978 till följd av revolutionen.

Skulpturerna Patterns of Failure (2023) är sammansatta av prydnads- och bruksföremål i porslin som Namazi har hittat i secondhandaffärer. Namazi letar efter detaljer som fångar hans uppmärksamhet, väl tillbaka i ateljén slår han sönder objekten för att komma åt det han har fastnat för. De utvalda delarna från olika objekt limmar han sedan ihop till helt nya former med nya identiteter.

Patterns of Failure utgör förlagor till de tre vita skulpturerna vid namn Rebound (2023). Porslinsskulpturerna har 3D-skannats i sektioner och skrivits ut i en 3D-skrivare i porslinslera, som därefter har bränts och glaserats. I processen att skanna in förlagorna går information förlorad, det sker abstraktion­er och förvrängningar. För Namazi påminner den förlusten om minnets mekanismer.

Broderierna In-betweens (2023) utgår ifrån detaljfotografier av porslinsförlagorna, som har översatts pixel för pixel och korsstygn för korsstygn. Pixlarna både löser upp motivet och fogar det samman. I stället för en hand är det en maskin som har broderat. Den avancerade mekaniken innebär både möjligheter och begränsningar.

Utställningsfolder
För utställningen produceras en folder som delas ut gratis till besökare. Den kommer även att finnas för nedladdning från hemsidan efter utställningens öppnande. I foldern finns en text skriven av Tessa Praun, utställningens curator, och en dikt av poeten Iman Mohammed, skriven på inbjudan av Magasin III och med avstamp i utställningens tematik.

Sirous Namazi
Sirous Namazi föddes 1970 i Kerman, Iran. Han bor och arbetar i Stockholm. 1993–1998 utbildade sig han sig vid Konsthögskolan i Malmö. Tillsammans med Jacob Dahlgren representerade Namazi Sverige på Nordiska paviljongen, Venedigbiennalen (2007). Han har även medverkat i Atenbiennalen (2018) och i Kochi–Muzirisbiennalen (2016). Namazi har haft separatutställningar på bland annat Örebro konsthall (2018); Fundació Joan Miró, Barcelona (2010); Lunds Konsthall (2007); och Moderna Museet c/o Klarabergsviadukten 61, Stockholm (2003). Namazi representeras av Galerie Nordenhake och återfinns i flertalet samlingar, däribland Malmö Konstmuseum: Kiasma, Helsingfors; Statens konstråd; Le fonds National d’Art Contemporain, Frankrike; Magasin III Museum for Contemporary Art, Stockholm. 2021 tilldelades Sirous Namazi Prins Eugen-medaljen och 2019 Stockholms stads hederspris.

Skin of the Soul
9 september – 17 december 2023
Curatorer: Tessa Praun och Sofia Ringstedt

Grupputställningen Skin of the Soul  öppnar samma dag, den 9 september, med verk ur vår samling av Nathalie Djurberg & Hans Berg, Carin Ellberg, Noa Eshkol, Anton Henning, Susanne Henriques, Marcus Schinwald, Linnéa Sjöberg, Olle Skagerfors, Geraldine Swayne och Sixten Sandra Österberg.

Samlingspresentationen Skin of the Soul utforskar kroppen som både en plats för våra inre upplevelser och en barriär som skyddar oss. Verken i utställningen undersöker hur känslor som sorg, rädsla, lust och begär kan manifestera sig fysiskt, och hur våra fysiska upplevelser i gengäld kan lämna djupa emotionella spår.
Under hösten visas fortsatt Meriç Algüns separatutställning A Glossary of Distance and Desire

För pressinformation, vänligen kontakta: 
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22

1 april – 17 december 2023

Curator: Sofia Ringstedt

Separation, begär och relationer är centrala begrepp i de verk som presenteras i utställningen. I installationsverket A Glossary of Distance and Desire (2019/2023), som gett utställningen dess titel, är ett hundratal föremål placerade på färgstarka podier i geometriska former. Installationen är en lekfull ansats till att skapa en vokabulär för att tala om kärlek, begär och splittring. Bland föremålen återfinns fossiler, bilder, böcker, ljud och ordboksurklipp.

Genom rumsliga installationer och funna objekt tar Meriç Algün upp frågor om identitet, gränser, språk och relationer. Hennes tidiga verk behandlar erfarenheten av sociala och politiska skillnader mellan hennes födelseort Istanbul och hemstad Stockholm, och den auktoritära byråkrati många människor möter när de korsar nationella gränser. Algüns konstnärliga metod tar ofta avstamp i research eller personliga erfarenheter, som blir till verk i formen av arkiv över idévärldar och tankegods med egna logiska system.

Verket Eternity 1988–∞ (2019–pågående) består av en samling helsidesannonser för Calvin Kleins parfym Eternity. Under de 35 år som Eternity marknadsförts har den amerikanska fotomodellen Christy Turlington varit dess ansikte utåt. I annonserna porträtteras Turlington med olika män och barn som ska föreställa hennes lyckliga familj. Sedan 2017 porträtteras hon intill sin man i verkliga livet. Eternity 1988–∞ är en dråplig påminnelse om hur kapitalismen kan profitera på vår ständiga längtan efter den eviga kärleken.

Algüns tre verk dröjer sig kvar i kärlekens oförutsägbara ovisshet, vilket kan te sig både tilldragande och skrämmande. Tillsammans drar verken paralleller mellan destruktiva försök att kontrollera, äga sitt begär och den exploaterande sidan i människans relation till naturen. Likt kärleks-objektet besitter naturen den ofrånkomliga egenskapen som någonting ytterst annat än oss själva. Utställningen Meriç Algün – A Glossary of Distance and Desire kan ses som ett försvarstal till kärlekens outgrundlighet och hur acceptans av det okontrollerbara är dess förutsättning.

Meriç Algün
Född 1983 i Istanbul, Turkiet. Verksam i Stockholm, Sverige.

En nyckelroll i Algüns praktik är de tydliga skillnaderna mellan förutsättningarna i Istanbul och Stockholm, särskilt socialt och politiskt, liksom hennes rörelse mellan dem. Hennes verk koncentrerar sig på frågor om identitet, gränser, byråkrati, språk och översättning genom approprierade och ”ready-made”-texter, samlingar och arkiv. Hon har utforskat Bibeln som vertikala linjer av text, biblioteksböcker som aldrig har blivit utlånade, det byråkratiska språket i ansökningsformulär för visumansökningar samt har tagit fram en ordlista med alla ord som är gemensamma på svenska och turkiska.

Algün har haft betydande separatutställningar på institutioner såsom Spike Island, Bristol (2019); ARoS Aarhus Art Museum (2016); Kunstverein Freiburg (2015); Moderna Museet, Stockholm (2015); MOSTYN, Llandudno, Wales (2014); Contemporary Art Gallery, Vancouver (2013); Art in General, New York (2013) och Witte de With, Rotterdam (2012). Hon deltog i den 3:e Anozero-Coimbra Biennial of Contemporary Art, Coimbra, Portugal (2019);  56:e Venedigbiennalen (2015); 14:e Istanbulbiennalen (2015); 5:e Thessalonikibiennalen (2015); 19:e Sydneybiennalen (2014); 12:e Bienal de Cuenca, Ecuador (2014) och 12:e Istanbulbiennalen (2011). Algün har deltagit i grupputställningar på bland annat Lunds Konsthall (2022); LACMA (2020); Trondheim Kunstmuseum (2020);  Moderna Museet, Stockholm (2018); SAVVY Contemporary, Berlin (2018); Istanbul Modern Museum (2017); Kunsthal Aarhus (2016); Fundação Iberê Camargo, Porto Alegre, Brasilien (2014); Kunstverein Hannover (2013); Marabouparken, Stockholm (2013); MoCA, Detroit (2013); MAK, Wien (2013); CCA Wattis, San Francisco (2012) och Malmö Konsthall (2012).

 

För pressinformation om utställningen, vänligen kontakta: 
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22

 

Utställningens curator: Sofia Ringstedt

Lisa Boström Kommunikationschef
Antoine Deeb Administratör
Hedvig Furuhagen Kommunikatör
David Hamati Lokalansvarig
Oliver Krug Senior registrator
Olga Krzeszowiec Malmsten Intendent
Thomas Nordin Chefstekniker
Tessa Praun Museichef & chefsintendent
Marinela Radic Ansvarig värd & assistent
Erik Rask Tekniker & konservator
Sofia Ringstedt Intendent (vikarie)
Jacob Varnauskas Praktikant

Gränsland – mellan yttre och inre tillstånd
Våren & hösten 202
Curator: Sofia Ringstedt

Under våren och hösten 2023 visas en serie med sju filmverk från Magasin III:s samling i Handelshögskolans atrium. Samarbetet är en tillbakablick på och uppföljning av Magasin < 3 Handelshögskolan, 2013, ett filmprogram och samarbete som blev startskottet för skolans Art Initiative. Nu firar Handelshögskolan de första tio åren med stark konstprofil genom att återigen samarbeta med Magasin III. Kimsoojas film Bottari Alfa Beach, 2001, inleder filmprogrammet och kan ses från och med den 2 mars. Se nedan för programmet i sin helhet, som inkluderar verk även av Jumana Emil Abboud, Janine Antoni, Mircea Cantor, Smadar Dreyfus, Cecilia Parsberg och Vangelis Vlahos.

Det var Magasin III som hjälpte oss fyra av startskottet till vår konstsatsning. Det känns högtidligt att sammanfatta Art Initiatives första tio år med att återigen samarbeta med en så ambitiös och kunskapsbaserad verksamhet som Magasin III. Jag ser fram emot att våra studenter ska få uppleva och utvecklas av filmprogrammet. Art Initiative skapar ständigt föreläsningar och samtal om konsten vi har på skolan för att hjälpa studenterna att knyta an till verken, och det kommer vi under året göra med det här filmprogrammet, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm och den som för tio år sedan inledde samarbetet med Magasin III. Läs mer om Art Initiative och Handelshögskolan här.

Vi är glada över att filmverk ur Magasin III:s samling återigen visas för studenterna i deras egna miljö på Handelshögskolan. Fyra av verken i filmprogrammet visades även 2013, tre av dem har tillkommit enligt vår intendent Sofia Ringstedts urval och tankar om gränsland, som såväl fysisk plats som en metafor. Vi ser fram emot de samtal och möten som kommer att ske med studenterna under 2023. 

 – Tessa Praun, Museichef & Chefsintendent, Magasin III


 

Gränsland – mellan yttre och inre tillstånd

De utvalda verken till filmprogrammet Gränsland har kommit till utifrån från vitt skilda kontexter och idévärldar men knyter alla an till en form av gränsland, vare sig som en mellanmänsklig eller inommänsklig plats. Gränsland kan syfta på trakterna kring de skiljelinjer som dras mellan människor, såsom statsgränser eller sociokulturella avgränsningar. Att befinna sig i ett gränsland kan likväl avse det inre gränsland som återfinns i en människa mellan två själsliga tillstånd. Många gånger kan det yttre och inre gränslandet sammanfalla eller utlösa varandra. I filmprogrammet Gränsland ser vi exempel på verk som skildrar resor från ett tillstånd till ett annat, men också redogörelser av att pendla eller vara stagnerad däremellan. Flertalet verk berättar om inre såväl som yttre erfarenheter av säkerhet och utsatthet, ofta i just gränslandet mellan de två. Flertalet verk visar även på att gränser inte enbart fungerar som avskiljningar utan i många fall även som förbindelser. Det förbindande gränslandet kan vara i form av en fysisk mötesplats för annars åtskilda sociokulturella grupper eller i form av en kustlinje som förenar den lilla människan med den stora världen.

Sofia Ringstedt, curator filmprogrammet, Magasin III

 

2 mars – 29 mars: Kimsooja (f. 1957 i Sydkorea), Bottari Alfa Beach, 2001

 

30 mars – 26 april: Vangelis Vlahos (f. 1971 i Grekland), Untitled Knight 1, 1997

 

27 april – 24 maj: Mircea Cantor (f. 1977 i Rumänien), The Landscape is Changing, 2003

 

25 maj – 30 juni: Jumana Emil Abboud (f. 1971, palestinier), Al Awda/The Return, 2002

 

24 augusti – 20 september: Smadar Dreyfus (f. 1963 i Israel), 360 degrees, 2007

 

21 september – 18 oktober: Cecilia Parsberg (f. 1963 i Sverige), Var inte dum, 1997

 

19 oktober – 15 november: Janine Antoni (f. 1964 i Bahamas), Touch, 2002

Curator filmprogrammet: Sofia Ringstedt, Magasin III. Projektet är genomfört i samarbete med  Tinni Ernsjöö Rappe, Executive Director SSE Art Initiative.

Filmprogrammet går att uppleva i Handelshögskolans atrium under vardagar kl. 08–17. Ingång via Bertil Ohlins gata 5.

 

För mer information om Magasin III Museum for Contemporary Art:
Lisa Boström, kommunikationschef Magasin III
bostrom@magasin3.com, 070-772 87 22

För mer info om Art Initiative &  Handelshögskolan:
Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm
lars.strannegard@hhs.se

Tinni Ernsjöö Rappe, ansvarig för Art Initiative
tinni.rappe@hhs.se, 0708-36 66 41

Presence is the best work.
– James Lee Byars

För James Lee Byars var livet självt konst, och skulle betraktas och behandlas som sådant. Hans arbeten omfattar skulpturer, installationer, verk på tyg och papper, performativa verk samt en omfattande volym av korrespondens och annan memorabilia. Med verken befattade James Lee Byars sig med begrepp som perfektion, skönhet, temporalitet och förgänglighet, liksom effekten av tid och skala på betraktaren.

I sina skulpturala verk använde sig Byars ofta av kostbara material som bladguld och ovanliga stenarter. Han klädde sig gärna extravagant i monokrom färgskala som korresponderade med materialen i verken. Han kunde dyka upp på offentliga platser invirad i guldfolie eller klädd helt i svart, med hög hatt och ansiktet skylt av svart siden.

James Lee Byars var en konstnär av nomadisk natur som ibland var bosatt i Berlin, Egypten, de schweiziska alperna, Venedig, New York och andra platser. Från sent 1950-tal bodde han till och från i Japan. Där blev han djupt inspirerad av både Zenbuddhismen och noh-teater, en klassisk japansk teaterstil med inslag av dans. Erfarenheterna ledde till ett livslångt intresse för ceremonier, formell stränghet och skönhetens flyktighet.

Byars förutspådde återkommande sin egen död i sitt arbete. Döden liksom strävan efter perfektion är genomgående ämnen i hans praktik. Han sa sig själv genom idén om perfektion vilja uppnå ett tillstånd av evighet, men även inre upplysning, intellektuell kunskap och andlig erfarenhet.

Inneslutna i sex vitriner finns skulpturer i blå afrikansk granit med titlarna Twelve Figures, The Two Figures, The Cross, The Discus, The Square Door och The Sphere Door. Vitrinerna ska Byars ha låtit bygga som replikor av de vitriner den tyske konstnären Joseph Beuys (1921–1986) återkommande använde sig av; med dennes tillstånd. Den blåa graniten härstammar från Namibia och är mer skör och bräcklig än andra granitsorter. Men dess kraftiga blåtoner och intensiva ådring i vitt, brunt och ibland gult gör den till en särskilt eftertraktad sten.

Vitrinerna och objekten utgör tillsammans The Path of Luck (1989) och kan närmast ses förkroppsliga James Lee Byers intresse för hur skönhet manifesteras i perfektion. På Magasin III visades The Path of Luck för första gången 1992 som det enda verket i James Lee Byars separatutställning, och därefter i två av museets grupputställningar, 1994 respektive 1998.

James Lee Byars verk The Path of Luck visas här i dialog med Maya Attouns utställning Solar Mountains & Broken Hearts. Maya Attoun formade sin bildvärld utifrån produkter och företeelser utvecklade av människan. Verken i hennes utställning är inspirerade av ett historiskt vulkanutbrott och dess påverkan på naturen och människan. Till form och innehåll rör de sig i en möjlig framtid, på jorden eller på en för oss okänd plats och skapar tillsammans en alternativ sorts natur, eller lämningar av natur. James Lee Byars i sin tur skapade sina verk utifrån naturens egna material. De geometriska stenskulpturerna i sina slanka vitriner undflyr även de att placeras i en specifik tid. De kan uppfattas ömsom klassiska, ömsom samtida, men har även ett stråk av utopi. Presenterade likt vetenskapliga museiföremål kan de tänkas vara del av symbolvärldar som hör hemma i all världens kulturer, eller möjligen i en civilisation bortom vår tid eller föreställningshorisont.

Maya Attouns och James Lee Byars verk existerar var för sig på sina egen tidslinje. Men båda öppnar upp fantasin om det förgångnas påverkan på framtiden, och påminner oss om att naturen är större än vi människor.

– Tessa Praun, Museichef & Chefsintendent

 


För pressinformation och pressbilder, kontakta
Lisa Boström: 
bostrom@magasin3.com eller +46 (0)70 772 87 22.

26 november 2022 – 17 juni 2023

Curator: Karmit Galili

I utställningen Solar Mountains & Broken Hearts av konstnären Maya Attoun (1974–2022) möter betraktaren en föreställningsvärld fylld av till synes vitt skilda begrepp och ämnen. Mystik och historia samsas med vetenskap och populärkultur. Utställningen visades under 2021 på Magasin III Jaffa, Magasin III:s satellit i Tel Aviv/Jaffa, Israel.

Maya Attoun såg sitt arbete som en del av en gotisk tradition som inte skiljer det vackra från det skrämmande. Hon intresserade sig för människans återkommande katastrofer och skapade verk utifrån det som människan har producerat, det som överträffar henne i storhet. Attoun var en multidisciplinär konstnär som arbetade med skulptur och installation, ljud och video med lika säker hand som hon tecknade.

Utställningen tar sin utgångspunkt i den indonesiska vulkanen Tamboras utbrott 1815. Utbrottet var det kraftfullaste på hundratals år och fick långtgående globala konsekvenser. Himlen täcktes av vulkaniskt damm som hindrade solljuset, svart nederbörd föll och temperaturen sjönk. Året efter vulkanutbrottet blev känt som ”året utan sommar”.

Under denna icke-sommar samlades Lord Byron, Percy Bysshe Shelley och hans älskarinna Mary Goodwin (sedermera känd som Mary Shelley efter deras giftermål) och John Polidori i en villa vid Genèvesjöns strand. För att fördriva tiden underhöll de sig genom att skriva skräckhistorier. Mary Shelley skrev det som sedan blev grunden till Frankenstein (1818), en historia som anses vara den första romanen inom science fiction-genren.

Utifrån denna klimatkulturella händelse byggde Maya Attoun ett kosmiskt landskap med en egen tidsskala och placerar det naturliga och övernaturliga, det jordiska och sublima, det mänskliga och det monstruösa sida vid sida. Det katastroflandskap som framträder genljuder av vulkanutbrottet 1815 men relaterar lika mycket till en framtida tid, här på jorden eller på en annan planet. En katastrof vars omständigheter förblir oklara; det är ett landskap som skapar en cirkulär tidsdimension i rummet och projicerar det förflutnas skuggor på framtiden.

Solar Mountains & Broken Hearts innehåller tre verksserier som alla är utförda i grafit. De solara bergen, Solar Plexus, för tankarna till solpaneler och vittnar om ett noggrant och outtröttligt arbete. CRY – CybeRnetic Year, en animation som skapats genom systematisk radering av en teckning föreställande en basketboll. Basketbollen liknar en himlakropp som tilltar och avtar i regelbundna intervaller om 24 minuter och 24 sekunder. I utställningens eponyma serie teckningar möter betraktaren Attouns rika bildlexikon fyllt av alkemiska symboler, tarotmotiv och spelkort, siffror och bokstäver – en ikonografi som blandar litteratur, musik, popkultur, vetenskap och teknologi.

Maya Attoun lämnade oss hastigt i juli 2022. I sorgen finner vi en viss tröst i att veta att hennes verk presenteras här precis som hon hade planerat – inför en ny publik som ännu inte har mött dem.

Karmit Galili, verksamhetschef & intendent Magasin III Jaffa

 


För pressinformation och pressbilder, kontakta
Lisa Boström: 
bostrom@magasin3.com eller +46 (0)70 772 87 22.

Lawrence Weiner (1942–2021, New York, USA) var en av förgrundsgestalterna i 1960-talets konceptuella konstscen, då konstnärer förkastade det konstnärliga objektet och traditionella skapandemetoder. Företrädarna för den nya rörelsen ställde sig frågan vad konst är, vilka material den kan skapas av och hur den presenteras.

Under det sena 1960-talet kom Weiners arbete, som tidigare involverat måleri, skulptur och performativa handlingar, mer att fokuseras på vad han benämnde som ”lingvistiska skulpturer”. Språket fick en tydlig roll, liksom de sammanhang i vilka verken presenterades. I övergången från skulptur i traditionell mening till en form av skulptur där språket utgjorde materialet ville Weiner hitta sammanhang i vilka hans verk kunde nå ut till en bredare publik. Det var anledningen till att han valde att presentera sina verk i en rad olika kontexter utan inbördes hierarkisk ordning. Hans skulpturer tog plats såväl i det offentliga rummet som på industriellt producerade postrar, vykort och bruksobjekt med bred (och billig) distribution.

I sitt arbete använde sig Lawrence Weiner av språkets mångbottnade dimensioner och betydelser. Trots detta menade han att han i grund och botten arbetade med skulptur snarare än poesi eller litteratur. Weiner menade att vi genom läsandet och tydandet av det vi ser har möjlighet att skapa individuella skulpturala föreställningar i vårt inre. Genom att rucka på språkliga uttryck sökte han på ett poetiskt och lekfullt sätt öppna fixerade föreställningar om ordens betydelse, och i förlängningen skapa en medvetenhet om vårt eget förhållningssätt till världen.

I Lawrence Weiners arbete skildras ofta närheten till havet. Han använde sig av nautiska referenser och tecken som för tankarna till navigation och ständigt förflyttande. Den här separatutställningen tar sin utgångspunkt i verk som på olika sätt skildrar idén om att vara på drift, men även hur man genom språket och dess sammanhang orienterar sig i världen. Samtliga verk ingår i Magasin III:s samling.

Som ett nedslag i Weiners konstnärskap visar vi under hösten verket successes, failures and in-betweens (2012) av konstnären Meriç Algün (född 1983 i Istanbul, verksam i Stockholm) i vår entré. Detta är en av en rad nedslag som vi kommer att göra under utställningsperioden för Fokus: Lawrence Weiner.

 


För pressinformation och pressbilder, kontakta
Lisa Boström: 
bostrom@magasin3.com eller +46 (0)70 772 87 22.