Magasin 3 Projekt Djurgårdsbrunn 2005
Dans, musik, design, konst – olika discipliner samverkade och utvidgades bortom gängse definitioner genom projekt av 2005 års medverkande: Jurgen Bey (Rotterdam) och Marti Guixé (Barcelona), båda formgivare, visade installationer inomhus och i trädgården. Koreografen och dansaren Anna Koch (Stockholm) och musikartisten Stina Nordenstam (Stockholm) presenterade nyproducerade verk.
Produktdesignern Jurgen Bey visade installationer med titeln ”Dust” som är ett pågående, undersökande projekt utifrån betydelsen av damm och annat som betraktas som avfall eller skräp. Själv beskriver han det såhär: ”Långsamt försvinner allt som vi inte längre behöver. Eller kommer avfallet plötsligt att bli värdefullt? Indien det rikaste landet och vårt det fattigaste? Att inte ha någonting kommer till slut att vara den största rikedomen man kan ha.” Jurgen Bey utmanar en rationellt eller till och med utopiskt orienterad tradition inom design. Han vill nå bortom denna och de ofta teknologiskt eller ekonomiskt betingade lösningarna genom att föreslå ett angreppssätt som utgår från ett djupt intresse för vår kultur där människan alltid står i centrum. Jurgen Bey utbildades till produktdesigner på The Design Academy i Eindhoven. Han var en av de första som uppmärksammades av den holländska designorganisationen Droog Design i början av nittiotalet.
Den spanske designern Marti Guixé tar sig an vardagsproblem såväl som komplexa frågeställningar och undersöker och analyserar situationer, tillstånd och sammanhang. Det resulterar i radikala förslag på koncept och system med minimal fokus på yttre gestaltning. Han är designern som säger sig hata ting. I ett ständigt sökande efter ett meningsfullt förhållningssätt till design utmanar han på ett underfundigt och ofta provocerande sätt vår gängse uppfattning om objekt, funktion och form. För Magasin 3 Projekt skapade han ”Museum Guixé”. Likt en illegal gatumarknad visade detta katalanska designmuseum en retrospektiv utställning med Marti Guixés egna verk. Det är ett för honom typiskt mångbottnat koncept som involverar en mängd frågor kring kultur, ekonomi, politik och globalism.
Under sommaren undersökte koreografen Anna Koch performativitet i relation till Magasin 3 Projekt som mötesplats. Startpunkten för undersökningen var tre olika skikt: den sociala överenskommelsen, den geografiska platsen samt byggnaden. Under Magasin 3 Projekts öppettider kom dansare förbi och byggde med sina rörelser vidare på koreografin som utvecklades under sommaren. På plats fanns ett antal instruktioner som på olika vis guidade besökare genom både enkla rörelser och eftertanke kring platsen, kroppen och mötets konventioner. En ytterligare del av projektet var koreografin ”Sweetheart”. En flyer med uppmaningen att bege sig till Magasin 3 Projekt spreds i Stockholm och på andra platser. Den som följde uppmaningen möttes sedan av nya anvisningar.
Stina Nordenstam är mest känd för sin musik och har sedan 1991 givit ut sex fullängdsalbum. Hon har även varit verksam inom fotografi, film och radio. I lusthuset på Magasin 3 Projekt visade Stina Nordenstam den nyskapade ljudinstallationen ”Tänk dig en människa” om katastrofer, trauman, ufon, kärlek och livet i största allmänhet. Dokumentärt berättande blandas med fiktion och nyskriven musik. I texten och musiken finns ett gemensamt anslag som med Stina Nordenstams ord speglar ”den lite sorgkantade glädjen över att vara vid liv, och accepterandet av att det inte varar. Som naturen och tiden kring skolavslutningarna i början av sommaren: bedövande vackert, men utblommad och förbi nästan innan man hinner blinka.”
Magnus Ericson, intendent och samordnare för Magasin 3 Projekt och Richard Julin, intendent på Magasin 3 Stockholm Konsthall ställde samman 2005 års program.