Paus av den publika verksamheten
Under tre år pausade Magasin III den publika verksamheten för att forma museet för framtiden.
När vi pausade den publika verksamheten hade Magasin III funnits i trettio år. De tre första decennierna präglades av intensiv utställningsproduktion och en successiv utveckling från konsthall till museum med en omfattande och komplex samling. Under de åren har många nya konstinstitutioner öppnat både i Stockholm, Sverige och internationellt. Det finns initiativ som har gjort destinationer av städer bortom metropolerna och på avlägsna platser i naturen. Privata samlingar görs tillgängliga för allmänheten. Imponerande byggnader upprättas. Det finns otaliga konstbiennaler och –triennaler. Utbudet av utställningar och takten i tillhörande program har accelererat. Många institutioner känner behov av att erbjuda så mycket mer än konsten och pedagogiken kring den för att locka besökare. På Magasin III har vi haft förmånen att aldrig behöva mäta framgång i antalet besökare. Som en privat institution har vi möjligheten att skapa vårt eget uppdrag, och med det följer även friheten – och ansvaret – att tänka om vår modell för att göra den fortsatt progressiv och relevant i sin samtid.
Vi har ibland varit frestade att gå en väg som är vanligare genom att tänka på signaturbyggnaden. Men vi har förstått att bygga en egen byggnad inte bara skulle vara ett åtagande som lämnar en alltför tung ekonomisk börda för framtiden, utan det skulle även innebära att glida bort från det som verkligen är viktigt – konstnärerna och deras arbete. Vi har hellre velat se vår institution som ”tillfällig” och lägga fokus, energi och resurser på innehållet och därigenom låta innehållet avgöra hur strukturen blir. Att betrakta Magasin III som ”tillfällig” är ett tankesätt som tvingar oss att fortsatt sträva efter att vara samtida.
När Magasin III 1987 grundades som Magasin 3 Stockholm Konsthall var privata konstinstitutioner ovanliga i Sverige, med alla större institutioner fullt finansierade av offentliga medel. Grundarna David Neuman och Robert Weil ville med Magasin III stödja konstnärer genom att ge dem möjlighet att experimentera och skapa nya verk specifikt för utställningarna. Tanken var att erbjuda flexibilitet och skapa en frizon där traditionella parametrar togs ur drift, ett komplement till andra redan existerande institutioner. Med åren har en omfattande och komplex samling vuxit fram, en samling som behöver omsorg, fördjupning och återkommande exponering i nya sammanhang. Liksom många andra privata initiativ behövde vi fundera på hur en samlande privat institution kan förbli relevant i det långa loppet.
Under Intermission-tiden har vi ställt oss frågan hur vi kan bygga vidare på vår historia och vår samling utan att bli en tidskapsel? Hur kan vi undvika att tyngas av våra egna strukturer? Hur kan vi åter vara så flexibla som när Magasin III startade? Hur kan Magasin III på bästa sätt fortsatt stödja konstnärer och deras arbete?
Att stanna upp och se tillbaka på de många konstupplevelser som vi har delat med publiken under årens lopp och fördjupa oss i våra arkiv har varit en viktig del i att blicka framåt. Ambitionen är att återigen fylla ett tomrum och skapa ett komplement till ett kultur- och socialt landskap som har förändrats genom åren. – Tessa Praun, museichef och chefsintendent, september 2020
Under Intermission pågick arbetet med en inventering av Magasin III:s historia och med en intensiv låneverksamhet från samlingen till museer världen över. Vid valda tillfällen välkomnades föranmälda grupper och yrkesverksamma till museet för att ta del av verk ur museets samling. Nedan listas några av alla projekt som pågick under Intermission. För att läsa om återöppningen och den nya museimodellen, läs vidare här.
Intermission tolkat av konstnärer
September 2018–november 2019
Ett antal konstnärer i samlingen tillfrågades att fritt tolka ordet intermission för Magasin III:s helsidesannons i tidningen Artlover. Den första tolkningen gjordes av Lawrence Weiner, vars aforism under en tid även var installerad på en vägg på Magasin III.
Övriga konstnärer som bidrog med tolkningar: Siobhán Hapaska, Maya Attoun, Alexandra Zuckerman, Tal R och Geraldine Swayne.
Installerade verk ur samlingen
Elisabeth Frieberg, Danh Vo
Curator: Bronwyn Griffith
Höst 2017–vår 2018
Turning Time
Presentation med verk ur samlingen
Janine Antoni, Idun Baltzersen, John Bock, Cosima von Bonin, Kendell Geers, Dominique Gonzalez-Foerster, Charlotte Gyllenhammar, Joakim Ojanen, Gabriel Orozco, Tal R, Lara Schnitger, Fredrik Söderberg, Danh Vo, Rémy Zaugg
Curatorer: Bronwyn Griffith och Tessa Praun
Höst 2018–höst 2019
Verklista
Verk av Janine Antoni på Stockholms universitet
30 oktober–10 november 2018
För att manifestera relationen mellan Magasin III
och den blivande konsthallen Accelerator installerades två verk av Janine Antoni ur Magasin III:s samling, både på universitetets campus och på Magasin III i Frihamnen.
Santiago Sierra
Höst 2019
Curatorer: Niki Kralli Anell och Tessa Praun
Hösten 2019 installerades två verk från samlingen av den spanska konstnären Santiago Sierra i samband med att Frihamnen fyllde 100 år. De båda verken skapades av konstnären till hans separatutställning 2009 och tar direkt avstamp i hamnområdet.
Som del av hamnens firande öppnades dörrarna för allmänheten under en dag.
Felix Gonzalez-Torres – ”Untitled” (Fortune Cookie Corner), 1990
25 maj–5 juli 2020
Magasin III är en av platserna för den omfattande utställningen av Felix Gonzalez-Torres verk ”Untitled” (Fortune Cookie Corner).
Magasin III Jaffa öppnar
Januari 2018
Magasin III Jaffa (i Jaffa/Tel Aviv) invigdes 2018 och presenterar internationella och lokala konstnärer parallellt med en omfattande programverksamhet. Den permanenta utställningssatelliten ligger i ett bostadsområde och gränsar till Jaffas välbesökta loppmarknad. Lokalens stora glaspartier gör att utställningarna kan ses även nattetid.
Accelerator öppnar
September 2019
Hösten 2019 öppnade konsthallen Accelerator på Stockholms universitet, en mötesplats för konst, vetenskap och samhällsfrågor.
Accelerator presenterar utställningar med internationell och svensk samtidskonst, publika program och samtal med konstnärer, forskare, studenter och allmänhet.
Konsthallen bygger på ett långvarigt samarbete med Magasin III, inom Stockholms universitets masterprogram Curating Art. Magasin III utgör tillsammans med Familjen Robert Weils Stiftelse Founding Patrons till Accelerator.
CiMAM
November 2018
Den 2–4 november 2018 ägde den internationella museikonferensen CiMAM rum i Stockholm. Magasin III var tillsammans med Moderna Museet och Bonniers Konsthall värd för konferensen, vars tema var The Museum in Transition. I samband med konferensen hölls den 3 november en rad anföranden i Aula Magna på Stockholms universitet på temat konstinstitutioner i förändring och dess nya modeller. Talare var bland annat medgrundare och museichef emeritus David Neuman och museichef Tessa Praun.
Läs mer om konferensen på CiMAM:s hemsida.