Gunnel Wåhlstrand

28 september - 17 december 2006
Curator: David Neuman

Gunnel Wåhlstrand

Gunnel Wåhlstrand. Född 1974 i Uppsala, bor och arbetar i Stockholm.

Gunnel Wåhlstrand utgår från sin familjs fotoalbum. Tidskrävande, storskaligt och med en oerhörd precision återger hon fotografier från sin pappas barndom. Fotografierna hon målar av föreställer landskapsmotiv från västkusten, hem-interiörer från 50-talet, en trädgård utanför en villa och ofta ser vi familjemedlemmar som poserar. Gunnel Wåhlstrand målar med tusch och vatten på stora pappersark. Hon har jämfört arbetsförloppet, hur bilden växer fram, med den fotografiska framkallningsprocessen.

I sin examensutställning på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2003 presenterade Gunnel Wåhlstrand sex målningar som hon arbetat med dagligen under två år. Konsthallschefen David Neuman beskriver det mötet ”… en av dessa otroliga upplevelser som man ej får så många gånger i livet. Ett examensarbete som överglänste det mesta jag sett de senaste 20 åren…” Målningarna i utställningen finns i Magasin 3 Stockholm Konsthalls samling. Tre av dem var med i examensutställningen 2003 och ett verk är från 2004, Långedrag.

När Gunnel Wåhlstrand började arbeta med fotografierna handlade det mycket om ”ett sätt att ytterligare säkra minnet…”, att tillbringa tid med bilderna som alltid varit väldigt värdefulla och laddade för henne. Nu har Gunnel gjort mer än 10 målningar utifrån fotoalbumen. Även om hon arbetar på samma sätt så har hennes ingång till målningarna skiftat och kommit att för henne handla mer om fotografen, hennes farfar och de bildmässiga kompositioner han återkommit till snarare än personerna som avbildas.

Gunnel Wåhlstrand har fått stor uppmärksamhet för sitt måleri. Hon har varit Maria Bonnier-Dahlin- och Anna Lisa Thomsson stipendiat (2004, 2003). Hon har medverkat i The Armory Show i New York (2004), och Vårsalongen på Liljevalchs (2001 och 2002). För närvarande arbetar hon med en svit målningar som är en fortsatt fördjupning i arbetet med fotografiska förlagor.

Mer om konstnären