Fredrik Söderberg & Carl Larsson
Fredrik Söderberg
Så änglar och glorior, blommor och svenska fanan. Ja, jag nekar mig ingenting. Det är rentav ljuvligt att för en sådan stackars skeptiker som jag är, riktigt frossa i symboler, tro och huldhet.
Carl Larsson
Magasin 3 Stockholm Konsthall öppnar en utställning där den svenska konstnären Fredrik Söderberg (f. 1972) och den svenska konsthistoriska giganten Carl Larsson möts. I Fredrik Söderbergs målningar blandas historiska referenser med samtida symboler i verk som rymmer det magiska, förtrollade och fantastiska. Carl Larsson är en av Söderbergs konsthistoriska referenser. Utställningen presenterar illustrationer och studier av Larsson där fantasin är utgångspunkt för bilderna. Slingrande ornament och detaljrika teckningar av riddare och dunkla skogar aktualiserar honom på nytt och placerar honom bland de samtida konstnärer som med utgångspunkt i saga och folklore skapar egna världar.
Fredrik Söderberg beskriver sina verk som collage, men avser inte tekniken utan hur innehållet i verken går tillbaka på olika källor som sedan ställs samman. I hans akvareller, oljemålningar och miniatyrmodeller framträder C S Lewis ”Narnia”, fragment från den nordiska mytologin, fotografier från spiritistiska sammankomster och välbekanta högtider som midsommarfirande. Söderberg skapar drömlika scenarier som lyfter fram det mystiska i vardagen och söker dess historia.
Av Carl Larsson ingår skisser och illustrationer i utställningen. Med slingrande ornament och detaljrika teckningar av riddare blir Larsson aktuell på nytt. Flera teckningar är förarbeten till monumentalmålningar där modell- och naturstudier utgör grund till fantasikompositioner. Utöver dem är ett tiotal illustrationer till Viktor Rydbergs romantiska berättelse ”Singoalla” utställda.
Curator Elisabeth Millqvist beskriver:
Utställningen började med att jag ville undersöka varför det år 2008 kryllar av häxor, schamaner och offerriter i konsten. Det ledde till en djupdykning i Fredrik Söderbergs konstnärskap eftersom han arbetat med en närliggande motivvärld de senaste tio åren. I hans konst finns flera parafraser på Carl Larssons motiv. Jag ville lyfta fram den referensen och se en Carl Larsson som känns aktuell idag. Så hamnade samtida fantasy bredvid den nationalromantiska sagovärldens dunkla skogar.
I beskrivningar av samtidskonsten återkommer ord som berättande/narrativa inslag. Men vad är det för berättelser vi ser? Utställningen tar med Fredrik Söderbergs konstnärskap fasta på ett samtida intresse för sökandet efter något bortom en rationell världsbild. Presentationen av de två konstnärskapen tillsammans förstärker Söderbergs refererande arbetsätt och visar med Carl Larsson det historiska intresset för samma laddade symboler och sökande i en annan tid. Med sammanlagt över 40 verk av konstnärerna får besökaren ta del av en värld av mytiska hjältar och övernaturliga fenomen i konst daterad från 1890-talet till 2008.