Program

Från kaos till insikt – i samarbete med Grafikens Hus och Riksutställningar

Datum: tisdag 14 april 2015 kl. 16 - 18
Plats: Magasin III, Frihamnsgatan 28
Språk: engelska

Samtal 1: Om Samlingar – I samarbete med Magasin III

Datum: Tisdag 14 april 2015 kl. 16 – 18
Plats: Magasin III, Frihamnsgatan 28
Språk: engelska

Hur bygger man en samling idag? Hur utvecklar man den på bästa sätt för att vara i samklang med vår samtid och relevant för framtiden? Hur kan man arbeta för att samlingen blir en aktiv del i verksamheten?

Efter samtalet är utställningarna på Magasin III öppna kl 18-19.

Varmt välkommen!

Mars 2014 brann konsthallen Grafikens Hus i Mariefred ner till grunden. Ur denna extrema situation väcktes flera frågor, bl.a. hur man bygger en samling idag. Tillsammans med Riksutställningar arrangeras fyra samtal i samarbete med Magasin III, Nationalmuseum, Marabouparken konsthall och Eskilstuna konstmuseum under 2015. Internationella gäster bjuds in att inspirera och reflektera kring dessa frågor.

Läs mer om de andra samtalen i serien

Deltagare

   Elvira Dyangani Ose courtesy of Independent Curators InternationalElvira Dyangani Ose undervisar i Visual Cultures på Goldsmiths University of London och är utsedd till curator för den 8:e upplagan av Göteborgs internationella konstbiennal 2015. Hon var tidigare curator för internationell konst på Tate Modern i London. Från 2011 hade hon en ledande roll på Tate i arbetet att utveckla museets innehav av konst från Afrika och den afrikanska diasporan. Hon var ansvarig för Across the Board (2012–2014), ett tvåårigt interdisciplinärt projekt som ägde rum i London, Accra, Douala och Lagos. Hon var gästcurator för triennalen SUD-Salon Urbain de Douala (2010), och konstnärlig ledare för den tredje upplagan av Rencontres Picha. Lubumbashi Biennial (2013) och curator för Arte Invisible (2009–2010).

annie fletcher courtesy van abbemuseumAnnie Fletcher är curator för utställningar på Van Abbemuseum, Eindhoven, och undervisar vid De Appel, Amsterdam. Hon var nyligen curator för After the Future, vid eva International Biennial of Visual Art, 2012. Hon har även varit curator för utställningar med Sheela Gowda, David Maljkovic, Jo Baer, Jutta Koether, Cerith Wynn Evans, Deimantas Narkevicius, Minerva Cuevas, och för projekten, Be(com)ing Dutch (2006-09) och Cork Caucus (2005) tillsammans med Charles Esche. Tillsammans med Frederique Bergholtz grundade hon If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (2005-10), en mobil plattform för curators. Som skribent har hon medverkat i flertalet tidskrifter, som Afterall och Metropolis M.

David NeumanDavid Neuman är en av grundarna och chef för Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art. Efter nära 30 års verksamhet har institutionen
utvecklats till en av Europas ledande scener för samtida konst och genom sin samling blivit ett betydande konstmuseum. David Neuman har under sina år på Magasin III skapat en mängd viktiga utställningar med konstnärer som Bruce Nauman, Agnes Martin, Fred Sandback, tillika nationella konstnärskap som Annika von Hausswolff och Lars Nilsson. David Neuman är affilierad professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och en av grundarna till masterutbildningen Curating Art för blivande konstkuratorer. 2011 tilldelades han titeln hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Anders JanssonAnders Jansson är sedan 2009 verksamhetschef och curator på MAN – Museum Anna Nordlander i Skellefteå. Samlingen på MAN består främst av verk av nordiska konstnärer, med ett fokus på normkritiska perspektiv på identitet och genus. Anders Jansson har under sin tid på MAN fortsatt att utveckla museets verksamhet och initierat tvärkulturella samarbeten mellan konstnärer, institutioner och allmänheten.

Nina BeckmannNina Beckmann, chef för Grafikens Hus sedan 2012 kommer att moderera samtalsserien Från kaos till insikt.