Program

Föreläsning av Chris Burden

Datum: 5 april 2013
Plats: Bio Rio, Hornstulls Strand 3
Språk: Engelska
Utställning: Chris Burden

Chris Burden (1946, USA) kommer till Stockholm den 5 april på inbjudan av Magasin 3. I samband med sin utställning på Magasin 3 ger Chris Burden en föreläsning på Bio Rio.

Den Los Angeles-baserade konstnären har varit aktuell sedan tidigt 1970-tal då han fick stor uppmärksamhet för sina kontroversiella performances där hans personliga säkerhet sattes på prov. Dessa verk utfördes ofta under flera dagar och i slutna sällskap vilket redan då bidrog till deras mytomspunna status. I Trans-Fixed (1974) lät sig Chris Burden korsfästas bak på en Volkswagen-”Bubbla” medan han för verket Shoot (1971) bad en vän skjuta honom i armen. Efter några intensiva år som performance-konstnär valde Burden att ägna sig åt att skapa skulpturer och installationer där han ofta på ett hängivet och respektlöst sätt laborerar med teknologi.

Hösten 2013 har Chris Burden en stor solopresentation på New Museum, New York. För den utställningen skapar Burden en storskalig ny installation med Eiffeltornet som utgångspunkt. Arbetet med det verket finns dokumenterat i ett nytt collage som sedan några veckor visas på Magasin 3.