Intervju: Sofia Ringstedt

Sofia Ringstedt. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

April 2023

Under våren 2023 arbetade vår intendent Sofia Ringstedt i nära dialog med konstnären Meriç Algün inför separatutställningen A Glossary of Distance and Desire som öppnade den 1 april. Nedan beskriver Sofia själv kort utställningen och hur det har varit att arbeta med den. 


Fråga: Ett tema som evig kärlek kan vara komplicerat att förmedla genom bildkonsten. Hur upplever du att Meriç Algün närmar sig temat?

Sofia Ringstedt: Precis som titeln antyder, A Glossary of Distance and Desire, blir utställningen som en rumslig ordlista över separation och begär. För mig närmar sig Meriç verkens teman på ett systematiskt men samtidigt lekfullt och intuitivt sätt. Som ofta i Meriçs konstnärskap lyckas hon förmedla mångbottnade idébyggen som genom verken känns både nydanande och självklara. Materialet som hon presenterar följer ett eget logiskt system där hon satt samman olika tankevärldar som öppnar upp för hur vi kan tala om kärlek. Framför allt tycker jag att hon i verken närmar sig temat på ett tillåtande och öppet sätt, som bjuder in besökaren till att göra egna kopplingar och tolkningar.

Meriç Algün, A Glossary of Distance and Desire, 2019/2023 (detalj). Foto: Jean-Baptiste Béranger.

F: I utställningen introduceras vi till ett alldeles nytt verk av Meriç Algün som upplevs på en av besökstoaletterna. Skulle du kunna berätta om hur det kom till?

SR: Meriç har i flera år arbetat med och samlat på Calvin Kleins reklamer för parfymen Eternity. Under de 35 år som reklamkampanjen pågått, har amerikanska fotomodellen Christy Turlington varit dess ansikte utåt och poserat med olika män och barn som ska föreställa hennes lyckliga familj. Verket Eternity 1988–∞ är ett pågående verk som just nu består av 44 helsideannonser för parfymen, medan det nya ljudverket Eternity (Forever) består av ihopklippta ljudspår från reklamfilmerna. Verken fungerar som dråpliga påminnelser om hur kapitalismen kan profitera på vår ständiga längtan efter evig kärlek. Initialt fanns en idé att addera ljudspåren till Eternity 1988–∞, så att besökaren kunde uppleva dem tillsammans med annonserna. När vi laborerade med detta landade vi ganska snabbt i att ljudbilden behövde en egen, avgränsad plats. Placeringen inne på en av besökstoaletterna drog fram egna, nya aspekter ur ljudbilden och det stod genast klart att det rörde sig om ett nytt verk, Eternity (Forever).