John Chamberlain, 1927 – 2011

The First Dance of Trees

1986
Stål, förkromad och målad
213 x 274 x 152 cm
Formerly collection of Magasin III

1957 gjorde John Chamberlain sin första skulptur av ihoptryckta bildelar och fick genast ett internationellt erkännande. Även om han fortsatte att utforska andra medium, såsom måleri, film, tryck och andra material till sina skulpturer, till exempel skum, plexiglas och aluminiumfolie, blev bildelar snabbt hans signum.

Chamberlain appropierade symbolen för amerikansk konsumtion och använde stänkskärmar, stötfångare eller chassier för att utveckla en unik och expressiv skulpturstil. Innan han förde samman delarna lade han på ny färg, sandblästrade och skrapade metallytorna. Skulpturerna inbjuder betraktaren till att röra sig runt dem för att uppleva skiftande former och vinklar.

Fastän han ibland har kopplats samman med popkonsten på grund av sin nära relation till ett objekt har den yviga karaktären på hans ihopsamlade bildelar gett honom ett anseende som tredimensionell abstrakt expressionist. De ofta poetiska titlarna är ord och fraser som han samlade, en del från litteratur och film, andra från vardagen. Ordens ljud eller utseende rymde för Chamberlain lika stor betydelse som ljudet av metalldelarna som kommer samman. Den dramatiskt veckade metallen skapar rörelse och associationer som sträcker sig långt bortom bilen som fordon.

Tessa Praun, intendent, september 2012