Tom Sandberg

Narvik , Norway
1953 – 2014

Den norske konstnären Tom Sandberg (1953–2014) blev känd för sina förföriska och taktila svartvita fotografier. De karakteristiska verken i rika gråtoner var sedan 1970-talet konstnärens obestridliga signatur. Sandberg var en fotograf och en människa i ständig rörelse, inspirerad av ögonblickets magi och alltid på jakt efter nästa motiv. Sandberg utbildades vid Trent Polytechnic i England där de amerikanska fotograferna och konstnärerna Thomas Joshua Cooper och Minor White var några av hans lärare. I mer än 30 år fotograferade Sandberg och lade samtidigt grunden för den professionella fotomiljö som Norge är känd för i dag.

I sitt arbete utforskade Sandberg yt- och djupförhållandet i ett motiv och byggde en ofta mångtydig, men ändå mycket igenkännbar bildvärld. Sandbergs fotografier avslöjar hans fascination för en komplex visuell verklighet; han lyckades konsekvent fånga molnformationer i exakt det ögonblick när de skulle anta en annan och mer personlig närvaro. Både hans figurativa och icke-figurativa verk har samma höga intensitetsnivå. Till och med de till synes abstrakta verken lockar ögat och aktiverar våra egna mentala bilder – det du ser är inte nödvändigtvis det du får.

Sandbergs verk har visats på mängder av museer och gallerier, bland annat Fondazione Fotografia Modena, Italien (2015); Lillehammer Kunstmuseum (2011); Astrup Fearnley Museum of Modern Art (2000) och Henie Onstad Kunstsenter (1985). Höjdpunkten på hans internationella erkännande var separatutställningen på PS1 Contemporary Art Center (MoMA), New York (2007).