John Kleckner

Iowa , Iowa , USA
1978

John Kleckner föddes 1978 i Iowa. I 15 år har han varit hängiven teckningen. Hans namn har blivit synonymt med pappersbaserad teknisk perfektion, lika graciös som den är outgrundlig. Ett elegant samspel mellan dynamiska linjer, myriader av prickar och subtila skuggningar invaderar bäraren som mestadels är av blygsam storlek. Kleckners grafiska skiffer, som ofta utförs i enkel bläck eller grafit, ibland i mild akvarell, vävs in i spännande kompositioner, där konstnären utgår från ett visuellt idiom som en gång var populärt bland hippier, samtidigt som han dekonstruerar det med gåtfull detaljrikedom. Verk av Kleckner, som en gång kallade sig en ”skeptisk hippie”, kretsar ofta kring människokroppen, mänskliga relationer och deras ändliga egenskaper.

I sin senaste serie, som påbörjades 2015, har Kleckner lagt bort bläckpennorna och för första gången sedan examen 2002 återvänt till pensel och palett. Från mer än 100 av sina papperscollage som han gjort sedan 2012 har Kleckner destillerat fram och producerat över dussintalet målningar i storformat i robusta färger. Vid första anblicken tycks de tekniska, formella och kromatiska aspekterna av denna serie inte relatera till Kleckners tidigare oeuvre, men sanningen är den motsatta: med dessa nya verk har Kleckner tagit sin teknik med stilistisk kontrast och sönderbrutna motiv ett steg längre och gjort collagens princip, som har åtföljt hans produktion sedan konsthögskolan, till ett tema i sitt måleri. Dessutom kombinerar Kleckner tidigare och senare inspirationskällor för sin konst. Resultatet är en transatlantisk bro: influenser från konsthistorien och popkulturen i födelselandet USA smälter samman med andra från Berlin, hans valda hem, för att skapa en självständig repertoar av form och färg.

Kleckners verk finns i samlingarna på Museum of Modern Art, New York; Miettinen Collection, Helsingfors och Berlin; Magasin III Museum for Contemporary Art, Stockholm; DESTE Foundation for Contemporary Art, Aten och Saatchi Gallery, London.

Porträtt: John Kleckner (2017) © Courtesy Galerie Judin, Berlin.