George Bures Miller

Vegreville , Alberta , Canada
1960

George Bures Miller är en kanadensisk konstnär född 1960. Han bor och arbetar i British Columbia, Kanada.

Bures Miller arbetar ofta med sin fru, konstnären Janet Cardiff, och paret är främst kända för sin utforskning av ljud. Deras immersiva installationer använder sig av ljud såväl som teatrala element och narrativ för att skapa nya miljöer som förändras betraktarens verklighet.

Som konstnärsduo har de även skapat interaktiva promenader, platsspecifika upplevelser där betraktaren guidas genom en miljö med hjälp av binaurala inspelningar och videor. Konstnärerna blandar verkligheten med ett fiktivt narrativ som manipulerar betraktarens syn och upplevelse av den fysiska omgivningen.

Deras verk har visats på bland andra Metropolitan Museum of Art, MoMA PS1, National Gallery of Canada och Moderna Museet i Stockholm. Bures Miller och Cardiff finns representerade i samlingar såsom Corcoan Gallery of Art, Washington DC och San Francisco Museum of Modern Art. 2011 tog de emot Tysklands Käthe Kollwitz Prize och 2001 representerade de Kanada på den 49e Venedig Biennalen, där de tilldelades Premio Speciale och Benesse-priset.