Chris Ofili

Manchester , UK
1968

Chris Ofili är född 1968 i Manchester, England, och bor och arbetar för närvarande i Trinidad. Han har en Bachelor of Fine Arts från Chelsea School of Art (1991) och en Master of Fine Arts från Royal College of Art (1993).

I Ofilis verk sammanförs målade och kulturella inslag – både heliga och profana, personliga och politiska, från finkultur och populärkultur – för att spela på föreställningar om skönhet, samtidigt som de bär på meddelanden om svart kultur, historia och exotism. Ofili blev framträdande i början av 1990-talet med rikt orkestrerade målningar som kombinerade porlande färgprickar, drivor av glitter, collage och elefantdynga – lackerade, ofta försedda med kartnålar och applicerade på bildytan samtidigt som de utgjorde stöd för duken – en kombination av fysisk upphöjning och symbolisk länk till jorden.

Ofili vann Turnerpriset 1998 och har under de senaste två decennierna ställt ut på många internationella institutioner. 2003 blev han utvald att representera Storbritannien vid den 50:e Venedigbiennalen, där han presenterade sin ambitiösa utställning Within Reach. 2010 presenterade Tate Britain en omfattande översikt över hans arbete och 2014 presenterade utställningen Night and Day på New Museum, New York, mer än 30 av Ofilis stora målningar, förutom teckningar och ett urval av skulpturer från hela världen under hans karriär som helhet. Utställningen turnerade till Aspen Art Museum i Colorado 2015.