1 november 2008

Zidane – A 21st Century Portrait

ZIDANE – A 21ST CENTURY PORTRAIT

Douglas Gordon, Philippe Parreno

1 november – 14 december 2008

Curator: Tessa Praun

Under november till mitten av december visar Magasin 3 filmverket Zidane – A 21st Century Portrait (2006, 91 min.) av Douglas Gordon och Philippe Parreno.

Verket visar Zinédine Zidane, en av vår tids geniförklarade fotbollsspelare, under en match mellan hans dåvarande lag Real Madrid och Villareal den 23 april 2005. Han följdes av 17 kameror som visar hur han entusiastiskt engagerar sig i spelet men även förstrött tittar sig omkring, känner in gräset med skorna eller gång på gång rättar till strumporna. Citat från intervjuer som konstnärerna gjort med Zidane dyker tidvis upp i bilden. För att återkoppla till den parallella realiteten utanför fotbollsstadion visas i halvlek korta sekvenser av händelser i världen från samma dag. På uppdrag av konstnärerna leddes kamerateamet av den ansedde filmfotografen Darius Khondji, känd för sitt arbete med bl.a. filmerna Delicatessen (1991) och Se7en (1995). Musiken är specialskriven av skotska rockbandet Mogwai.

Filmen är ett storslaget porträtt av en av vår tids största atleter, skapat av två internationellt framgångsrika konstnärer som delar ett passionerat intresse för fotboll.

Intendent Tessa Praun berättar:

Genom detta annorlunda sätt att dokumentera en fotbollsspelare i arbete har Gordon och Parreno skapat en enastående studie i realtid. Trots filmens suggestiva framtoning finns en parallell till naturfilmen som genre – vi betraktar på avstånd, studerar det främmande samtidigt som bilderna och det skickligt inspelade ljudet från stadion gör att man som betraktare stundvis tror sig själv vara på planen tätt intill Zidane.

Fotbollskväll:

I samband med utställningen anordnar Magasin 3 en temakväll torsdag 27 november kl. 19. Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och Henrik Ystén, chefredaktör för tidskriften Offside, möts i ett personligt samtal kring deras fascination för fotboll.

Om konstnärerna:

Douglas Gordon är född 1966 i Glasgow, Skottland och bor och arbetar i Berlin. Konstnärens stora genombrott kom med det hyllade verket 24 Hour Psycho (1993) där Alfred Hitchcocks film Psycho visas i en 24 timmar lång slowmotion. Ofta utgår Gordon från befintligt material som kultfilmer eller dokumentärer och i centrum för hans intresse står minnet men även ämnen som oskyldighet och skuld, gott och ont. För att utmana video som medium använder han sig av upprepningar och tidsförskjutningar. Douglas Gordon har tilldelats prestigefyllda utmärkelser som Turnerpriset i London (1996), Premio 2000 vid Venedigbiennalen (1997) och Hugo Boss-priset i New York (1998). Gordon ställde senast ut i Stockholm 1999 som del av Moderna Museet Projekt.

Philippe Parreno är född 1964 i Oran, Algeriet och bor och verkar i Paris. I sitt konstnärskap intresserar sig Philippe Parreno för relationen mellan verkligheten, dess avbild och tolkning samtidigt som han ifrågasätter den klassiska utställningen som presentationsform. Med utgångspunkt i material ur offentliga sammanhang adderar han sina egna idéer, ofta i form av berättelser. Karaktäristiskt för hans verksamhet är att han gärna samarbetar med andra konstnärer, som t.ex. i verket No Ghost Just A Shell (2001). Tillsammans med Pierre Huygue köpte han rättigheterna till den japanska mangafiguren Annlee för att rädda henne undan en oundviklig död inom den snabbt växande industrin för tecknade serier. Philippe Parreno skriver för flertalet konsttidskrifter och bidrar regelbundet med texter till italienska tidskriften Domus.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.