1 februari 2006

Walking & Falling

WALKING & FALLING

Anna Gaskell, Ann Hamilton, Rebecca Horn, Sigalit Landau, Richard Long, Bruce Nauman, Danica Phelps, Sam Taylor-Johnson (formerly known as Sam Taylor-Wood), Vangelis Vlahos

11 februari – 28 maj 2006

Curator: Elisabeth Millqvist, Tessa Praun

With each step, you fall forward slightly. And then catch yourself from falling.
I Laurie Andersons citat är det vardagliga det viktigaste. Hennes iakttagelse om gående, om hur vi omedvetet i varje steg faller, är utställningens utgångspunkt. Både som en observation och en metafor för livet. Även balanssinnet, förutsättningen för att kunna gå, är centralt i utställningen.

Magasin 3:s curatorer Elisabeth Millqvist och Tessa Praun har gemensamt närmat sig konstnärsuttryck som spänner från sent 1960-tal fram till idag. De möjliggör för betraktaren att uppleva vår samtid från ett annorlunda och visuellt starkt perspektiv, beskriver konsthallschefen David Neuman.

Verken fungerar som poetiska, kontemplativa och surrealistiska associationer. Rebecca Horn fascinerades av en kvinnas sätt att gå och gjorde en enhörning-kostym till henne. Under tidigt 70-tal arbetade Horn med kostymer som förlängde axlar, fingrar eller huvud och framhävde kroppens rörelser. I Walking 9 – 5 Amsterdam (2001) bytte Danica Phelps ut ”working” mot ”walking”. Hon gick varje dag under en månad mellan kl. 9.00 och 17.00, en genomsnittlig arbetsdag. Bruce Nauman har undersökt gåendet i ett antal performance-verk: han har stampat takten i sin studio, gått överdrivet och gått i olika mönster.

Vangelis Vlahos och Sigalit Landau utmanar balanssinnet. I Vlahos videoverk Untitled Knight 1 (1997) åker en riddare i skinande rustning runt på rullskridskor i en gymnastiksal medan Landau balanserar ståendes på en vattenmelon i Döda Havet.

Konstnärerna är alla representerade i Magasin 3:s samling. Flertalet av verken är dock inlånade för Walking & Falling.

Om konstnärerna:

 är född 1969 i Des Moines, Iowa, USA.

Ann Hamilton är född 1956 i Lima, Ohio, USA.

Rebecca Horn är född 1944 i Michelstadt, Tyskland.

Sigalit Landau är född 1969 i Jerusalem, Israel, och bor och arbetar i Tel Aviv. Hon är utbildad dansare och har studerat konst vid Bezalel Academy of Art and Design i Jerusalem. Hon har haft separatutställningar på bl.a. Ballroom Marfa, Texas (2005), Museo Reina Sofía, Madrid (2005) och Tel Aviv Museum of Contemporary Art (2004). Hon har även ställt ut på MoMA PS1, New York (2006), Venedigbiennalen och Documenta X, Kassel (1997). Hennes verk har visats på Magasin 3 i utställningen Spiritus (2003).

Richard Long är född 1945 i Bristol där han bor och verkar.

Bruce Nauman är född 1941 i Fort Wayne, Indiana, USA.

Danica Phelps är född 1971 i New York, USA.

Sam Taylor-Wood är född 1967, i London. Hon är fotograf och filmmakare och berör i båda dessa verk gränserna mellan det heliga och det profana – renässansens och barockens religiösa bildspråk blandas med dagens sekulära och urbana världsbild. Många av hennes arbeten närmar sig samtidsandan och individens roll inom den sociala gruppen.

Vangelis Vlahos är född 1971 i Aten, Grekland.

För mer information vänligen kontakta:

Sannah Söderman, koordinator: soderman@magasin3.com, 08-545 680 40